Objavljeno

Tisuće na Noćnom maršu zahtijevale ostavku ministrice Murganić i ratifikaciju Istanbulske konvencije

Osmi mart u Zagrebu već treću godinu za redom protječe u znaku Noćnog marša kojeg organiziraju aktivistkinje Faktiva, a ove je godine marš organiziran i u Splitu, Rijeci i Zadru. Pod sloganom „Ljutnja, otpor, promjena“ okupilo se između 5,000 i 7,000 prosvjednica i prosvjednika te promarširalo ulicama Zagreba na putu prema Zrinjevcu, zadnjoj točki marša gdje je pročitan i proglas. Zahtijevali su ratifikaciju Istanbulske konvencije i ostavku ministrice Murganić.

Zahtijevamo promjenu – zahtijevamo hitnu ratifikaciju Istanbulske konvencije, zahtijevamo neopozivu ostavku ministrice Murganić jer smatramo da osoba  – čije izjave utvrđuju i perpetuiraju društvene obrasce koji održavaju i potiču nasilje prema ženama – nikako ne može odlučivati o ičemu vezanom uz obiteljske i socijalne politike“, poručile su feministkinje iz fAKTIV-a.

Svoju podršku ovoj osmomartovskoj zajedničkoj borbi za jedan bolji svijet okupljeni su prosvjednici i prosvjednice izražavali i mnogobrojnim transparentima poručujući: „Branim pravo na izbor“, „Feminizam je otpor“, „Sad je vrijeme otpora“, „Živio 8. mart“, „Zahtjevamo besplatan pobačaj“, „Odbijam rađati na zapovjed“, „Moje tijelo nije javno dobro“, „Seksizam i ksenofobija nisu moj đir“, „Solidarno i borbeno protiv fašizma“ i „Predsjednice nauči što je feminizam“. Poruka je ovo svima onima koji u hrvatskom društvu i dalje vide drugotne, bile to žene, radnici i radnice ili izbjeglice, da im to neće proći, ima nas dovoljno koji ćemo tome svaki put pužiti otpor.

„Razloga za ljutnju je i previše. Znamo kako nam je protekla prošla godina.“, kazale su organizatorice. „Ljute smo zato što su nam u kapitalističkom sustavu ugrožena radnička prava, a zdravstvene usluge, obrazovanje i socijalni servisi sve nedostupniji. Ljute smo zato što opet moramo braniti davno izborena reproduktivna prava. Ljute smo zato što rodno uvjetovano nasilje prema ženama prolazi nekažnjeno. Ljute smo zato što je Crkva – u navodno sekularnoj državi – sveprisutna u školama, u bolnicama, u institucijama, a pritom kontrolira i medije. Ljute smo zato što se ustaške pozdrave proglašava dopustivima, zato što se pale dječje slikovnice, zato što se nastavljaju žestoki fašistički napadi na sve Druge i drugačije“.

„Zato nam treba 8. mart – dan kada izlazimo na ulice, svjesne nužnosti otpora. Marširamo i poručujemo da se ne bojimo, da nikad nećemo zašutjeti i da smo spremne nastaviti pružati otpor sustavu koji nas izrabljuje i svima koji nas pokušavaju izbrisati, zastrašiti, poniziti i ušutkati“, poručile su.

„Na javnoj televiziji sumnjivi demografi stručnjakinje nazivaju ‘babama’, a ginekolozi objašnjavaju kako se žene odlučuju za rađanje poslije tridesete jer su ‘prekomotne’. Prvo: Ako ne želimo rađati, nećemo rađati! Poručujemo im da odstupe od naših maternica i da nećemo biti inkubatorice nacije! ‘Cijenjeni’ demografi i ginekolozi:  vaše ideje o demografskoj obnovi preko leđa žena apsolutno nas ne zanimaju.

Drugo, ako želja za sigurnim radnim mjestom i plaćom dostojnom osobe znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne. Ako zahtjev za kvalitetnim javnim zdravstvom te dostupnim jaslicama i vrtićima znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne. Ako upozoravanje na to da radimo većinu neplaćenih kućanskih i skrbnih poslova znači da smo prekomotne, onda smo prekomotne“, zaključile su feministkinje iz fAKTIV-a uz podršku okupljenih prosvjednika i prosvjednica i dodale kako zahtijevaju besplatan pobačaj i ukidanje priziva savjesti ginekologa i ginekologinja.

8. mart danas je simboličko je i stvarno mjesto okupljanja borbi za bolji svijet. Jedan svijet, jedna borba! [Ž.V.]


Povezano