Objavljeno

Tinejdžerke protiv photoshopa

Julia Bluhm (14), balerina i aktivistkinja, prikupila je na tisuće istomišljenika u zahtjevu da tinejdžerski časopis Seventeen (inačica ‘Teen’-a i ‘OK!’-a) smanji upotrebu retuširanih fotografija djevojaka bez mana na svojim stranicama.

Julia je predala peticiju sa 15 000 potpisa glavnoj urednici izdavaštva magazina, Ann Shoket, inicirajući ideju da časopis objavi barem jednu needitiranu sliku mjesečno. Peticija je porasla na preko 30 000 potpisa kad je objavljena na socijalnoj platformi Change.org.

„Te lijepe djevojke koje vidimo u magazinima su lažne, često fotošopirane, uređene kako bi bile savršene, a u stvarnom životu vjerojatno izgledaju potpuno drugačije.”, kaže Blum koja sanja o karijeri balerine i aktivistkinje, a ujedno vodi blog na Sparksummit-u, web stranici koja je pokrenuta nakon što je Američka udruga psihologa izvijestila o šteti na samopouzdanje djevojaka uzrokovanoj seksualiziranim prikazima mladih žena.

Svojom peticijom nazvanom: „Dajte curama slike pravih cura“, skreće pozornost na činjenicu da mlade žene žele biti prihvaćene, cijenjene i voljene, a kada ne odgovaraju kriterijima, pokušavaju promijeniti izgled. To može dovesti do poremećaja u prehrani, depresije i niskog samopouzdanja.

Časopis ‘Seventeen’ reagirao je na peticiju, istaknuvši kako je upravo to stav na koji potiču svoje čitatelje/ice. Tvrde kako njihov časopis slavi djevojke koje su autentične i tako ih i prezentiraju naglašavajući raznolikost veličina i oblika, boje kože i narodnosti.

Sama ideja o peticiji nastala je nakon što je Julia otkrila kako je časopis ‘Glamour’ odlučio smanjiti upotrebu photoshopa u svrhu mršavijeg izgleda nakon istraživanja među ženama, u kojem se 43% njih izjasnilo da magazini ne bi trebali editirati slike. ‘Glamour’ je fotografima postavio granice retuširanja čak i na slavnima koji to izričito traže.

Blum smatra kako se glas tinejdžerica konačno čuje. „Iako bi promijenila neke od načina na koje časopisi portretiraju djevojke, ohrabrena sam što su bili spremni poslušati mene i 30 000 ljudi.”

Časopis ‘Seventeen’ trenutno radi na tome da se djevojke i žene osjećaju dobro u svojoj koži kroz projekt Body Peace koji podupire prihvaćanje vlastitog tijela. Guardian… [I.C.]


Povezano