Objavljeno

Ti to možeš! Stvarno?

screenshot

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, MUP je odlučio objaviti video pod naslovom „Ti to možeš!“ kojim s ciljem da, kako kažu, „potaknu sve na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije“.

Nažalost, spomenutim videom pokazali su potpuno nerazumijevanje sustavnog problema rodno uvjetovanog nasilja. U videu se obraćaju muškarcu, nasilniku, i potiču ga da suzbije svoje nasilne porive jer tako sramoti sebe i dovodi se u opasnost da ga privede policija. Iako je važno raditi na suzbijanju toksičnog maskuliniteta, to se ne radi igranjem na stereotipne toksične dijelove „muškog“ identiteta, već sustavnim promišljanjem i edukacijom o rodno uvjetovanom nasilju u društvenom kontekstu. Nasilje nije osobni, privatni problem, što MUP i ističe na svojim stranicama, no istovremeno opovrgava objavom ovakvog videa, reducirajući nasilje na individualni problem nasilnika.

Živimo u državi u kojoj se problemu nasilja nad ženama ne pristupa uopće osim u floskulama. U kojoj sigurne kuće ovise o nestabilnom projektnom financiranju. U kojoj sigurne kuće i ne postoje u svim županijama. U kojoj se nasilnici kažnjavaju minimalnim kaznama, a ako je riječ o financijskoj kazni ponudi im se i 50% popusta na mlaćenje žene ako je odluče platiti na licu mjesta. U kojoj je kaznenopravna politika toliko loša da se ignorira sama činjenica da je nasilje rodno uvjetovano te službenici na njega gledaju kao na ravnopravnu borbu i nerijetko privode i nasilnika i žrtvu. U kojoj se žrtve nasilja prisiljavaju na medijaciju. U kojoj se od žrtava očekuje da osiguraju zaštitu djece iako ni same sebe ne mogu zaštititi. U kojoj su sudski procesi toliko spori da ne iznenađuje kad prije dođe do femicida nego do presude. U kojoj usluge nisu rodno osjetljive. U kojoj se ni na koji način ne radi na prevenciji rodno uvjetovanog nasilja.

I onda ovo. Ti to možeš? Stvarno?

Nužno je da MUP, ali i ostali nadležni za kreiranje zakona i politika, izvade glavu iz pijeska i učine nešto za žrtve rodno uvjetovanog nasilja, osiguraju im ljudski tretman i uvjete u kojima mogu računati na adekvatnu zaštitu institucija koje bi im trebale služiti, a ne podmetati nogu na svakom koraku.

Osigurajte stabilno financiranje skloništa za žrtve iz državnog proračuna. Uvedite rodno osjetljiv pristup u kaznenopravni proces. Uvedite strože kazne za počinitelje. Ubrzajte sam postupak. Uvedite edukacije za službenike koje će provoditi stručnjaci i stručnjakinje koje razumiju i prihvaćaju odredbe Istanbulske konvencije. Osigurajte rodno osjetljive usluge za žrtve. Kreirajte adekvatne politike koje će štititi žrtve, a ne na svakom koraku ići niz dlaku počinitelju. Uvedite module o nenasilju i rodnoj ravnopravnosti u obrazovni sustav.

Tek onda bit ćete u poziciji objaviti spot pod naslovom „Ti to možeš!“, onaj upućen žrtvama rodno uvjetovanog nasilja kako bi znale da mogu, s punim povjerenjem u sustav, prijaviti nasilnike. Jer velik broj obiteljskog, partnerskog i drugih oblika rodno uvjetovanog nasilja i dalje ostaje iza zatvorenih vrata, u svoja 4 zida, neprijavljen, neprocesuiran, nekažnjen.

Rodno uvjetovano nasilje nije problem nasilnika. Rodno uvjetovano nasilje nije problem žrtve. Rodno uvjetovano nasilje nije problem između nasilnika i žrtve. Rodno uvjetovano nasilje društveni je i politički problem koji zahtijeva strategije i rješenja koji nadilaze 2 minute i 48 sekundi – od kojih mi se želudac okreće.

Komentar je preuzet uz dozvolu s autoričinog Facebook profila.


Povezano