Objavljeno

Kampanja Hrvatskog psihijatrijskog društva osviještava problem depresije

Istraživanja pokazuju da čak 1 od 10 osoba u Hrvatskoj pati od depresije, što nas svrstava među zemlje s najvišom stopom prevalencije depresije u Europi. Kako bi osvijestili javnost o problemu depresije i potaknuli oboljele na liječenje Hrvatsko psihijatrijsko društvo i agencija Bruketa&Žinić&Grey osmislili su kampanju pod nazivom Ispod površine.

Ideja se temelji na činjenici da osobe koje pate od depresije to često uspješno skrivaju od okoline, trudeći se živjeti kao da bolesti nema, što može dovesti do sve težih posljedica po zdravlje. Depresivne osobe samo su naizgled sabrane, dok ispod površine skrivaju bujicu teških emocija.

Ako ste zabrinuti za vlastito mentalno zdravlje ili mentalno zdravlje druge osobe, na stranici kampanje možete pronaći kontakte na koje se možete obratiti za pomoć.

Video je režirala Marcella Zanki, poznata po brojnim regionalnim glazbenim spotovima i filmovima objavljenima na Nownessu i popularnoj medijskoj platformi Vice, dok glazbu potpisuje Lovely Quinces. U videu glume svjetska prvakinja u ronjenju na dah Mirela Kardašević, svjetski rekorder Budimir Buda Šobat, a glavna glumica je Klara Mucci. Video je sniman noću u najdubljem zagrebačkom bazenu u Utrinama, koji je za potrebe snimanja bio obložen u crno, a sve su nadzirali profesionalni ronioci i dežurna liječnička ekipa.

Uz Hrvatsko psihijatrijsko društvo kao nositelja, kampanja je realizirana uz pomoć brojnih drugih institucija i organizacija: Hrvatsko društvo za afektivne poremećaje HLZ, Hrvatsko društvo za neurostimulaciju mozga HLZ, Udruga “Zajedno”, Klinike psihijatrijske ustanove i odjeli psihijatrije RH. Pokrovitelji su Hrvatski liječnički zbor, Hrvatska liječnička komora i Grad Zagreb.


Povezano