Objavljeno

‘Ti mene nosiš’ Ivone Juke u utrci za ‘europskog Oscara’

Uz nagrađivani igrani film Dalibora Matanića Zvizdan te manjinsku koprodukciju Vuka Ršumovića Ničije dijete u natjecanje za ‘europskog Oscara’ ušao je i debitantski dugometražni film Ivone Juke Ti mene nosiš

Film Ti mene nosiš jedan je od četiri naslova koji su u ‘utrku’ za nominacije za 28. Europske filmske nagrade popularno nazvane ‘europski Oscar’ ušli naknadno. Inače, Europska filmska akademija nedavno je objavila selekcijsku listu najboljih ovogodišnjih europskih ostvarenja među kojima su od sada tri hrvatska filma. 

U sveukupno 21 kategoriji, među kojima i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije.

Tako će narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovati za nominacije u spomenutih pet kategorija. Svi filmovi sa selekcijske liste imaju i mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o nagradama u spomenutim kategorijama bez prethodnih nominacija donijet će specijalni sedmeročlani žiri. 

Nominacije za 28. Europske filmske nagrade bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli u Španjolskoj, dok će se svečana dodjela nagrada održati 12. prosinca u Berlinu. 

Film Ti mene nosiš govori o tri protagonistice koje se bore za prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Dora je zanemarena djevojčica koja mašta postati nogometna menadžerica. U njezin se život iznenada vraća otac odmetnik s kojim uspostavlja blizak odnos. Ives, redateljica sapunica, brine se o ocu koji ima Alzheimer. Kako gubi oca, sve više gubi i tlo pod nogama. Nataša, uspješna producentica sapunice, očekuje dijete. Kad joj se uz nagomilane probleme iz prošlosti pojave još teži, želi se suočiti s ocem s kojim je prekinula sve veze. 

Ne propustite pročitati i intervju naše Antonele Marušić s Ivonom Jukom.

Povezano