Objavljeno

Film “Tragovi” Dubravke Turić hrvatski je kandidat za Oscara

foto: promo

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika svake godine bira dugometražni film koji će biti predstavnik Hrvatske u natjecanju za nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji najbolji međunarodni dugometražni film.

Komisija za izbor filma je 5. rujna 2023. godine odlučila da će film Tragovi redateljice Dubravke Turić biti predstavnik hrvatske kinematografije na 96. nagradi Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti.

Film Tragovi dugometražni je igrani prvijenac Dubravke Turić koji je svjetsku premijeru imao na prošlogodišnjem Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Nakon toga, film je prikazan na nizu europskih i svjetskih festivala poput Black Nights u Tallinnu, Festivalu mediteranskog filma u Valenciji, na beogradskom FEST-u i na Festivalu u Santa Barbari. Također, dosad je osvojio brojna priznanja: Nagradu za najbolji film na Pariškom festivalu europskog filma,Nagradu za najbolju režiju na Ischia Film Festivalu, Nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Sopotu, Nagrade za Najbolji strani film, Posebno priznanje za najbolju režiju te Posebno priznanje za glavnu žensku ulogu na Filmskom Festivalu Unrestricted; tri Zlatne arene na Pulskom filmskom festivalu – za montažu,  za oblikovanje zvuka Dubravki Premar te za masku Snježani Gorup te mnoge druge nagrade.

Kandidata je službeno proglasila Ksenija Marinković, predsjednica Hrvatskog društva filmskih djelatnika. 

Velika je čast biti odabran kao hrvatski predstavnik za nagradu Oscar. Film je već bio u kino distribuciji u Hrvatskoj, a na samom početku prikazan je na dva A filmska festivala – u Varšavi i Tallinu, nakon čega je slijedio bogat festivalski život sa puno nagrada, izjavila je Dubravka Turić.

Tragovi prate znanstvenicu Anu (tumači je Marija Škaričić) koja se, kao posljednja članica nekada brojne obitelji, suočava s osobnom krizom, a antropološko istraživanje koje vodi isprepliće se s njezinim osjećajem izgubljenosti. Nizom podudarnosti, tragovi i simboli na stećcima postati će joj ujedno putokaz prema izlazu iz vlastite traume. Uz Mariju Škaričić u glavnoj ulozi, zapažene uloge ostvarili su i Nikša Butijer, Mate Gulin, Lana Barić i Tvrtko Jurić. Uz režiju, Dubravka Turić – zajedno s Danijelom Žeželjem – potpisuje i scenarij, a ujedno je i montažerka filma. Direktor fotografije je Damjan Radovanović, scenografkinja je Tajana Čanić Stanković, kostimografkinja Željka Franulović, slikarica maske Snježana Gorup, skladatelj Jonas Jurkūnas, a dizajnerica zvuka Dubravka Premar. Producentica filma je Ankica Jurić Tilić.


Povezano