Objavljeno

‘Three billboards in Prishtina, Kosovo’ ukazuju na problem obiteljskog nasilja

Referirajući se na film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri‘ članice kosovskog kolektiva Haveit dale su izraditi tri plakata kako bi javnost potaknule na razmišljanje o problemu obiteljskog nasilja u svojoj zemlji.

„Koliko još propuštenih poziva?“, „Diana Kastrati“ i „Zejnepe Bytyqi“ natpisi su koji se nalaze na tri plakata postavljena u ulici Luana Haradinaja u kojoj se nalazi sjedište kosovske policijske uprave.

Plakate su postavile članice Haveita, referirajući se na ubojstva Diane Kastrati i Zejnepe Bytyqi koje su ubijene od strane svojiih supruga. Oba su slučaja velik propust kosovskog pravnog sustava, koji nije na vrijeme reagirao kako bi spasio njihove živote.

Naime, Kastrati i Bytychi su u nekoliko navrata svoje nasilne muževe prijavljivale policiji, no sustav je njihove prijave uporno ignorirao.

Posebno burnu reakciju među feministkinjama izazvao je Općinski sud u Prezrenu nakon što je za ubojstvo Zejnepe Bytyqi osudio Nebiha Berisha na zatvorsku kaznu u trajanju od samo 12 godina. [E.H.] Prishtinainsight


Povezano