Objavljeno

„Nismo ostrvo:“ razgovor s Zanom Hoxha Krasniqi, umjetničkom direktorkom Fammes Fatales festivala

Artpolis, grupa koja dugi niz godina kroz svoj rad pokazuje kako teatar može biti i jeste instrument socijalne i političke promjene i podiže svijest o važnosti ženskih prava, po prvi put je na Kosovu organizovala Prvi regionalni festival ženskih umjetnica za ljudska prava – Femmes Fatales.

Festival je trajao od 27. do 30. maja u Oda Teatru u Prištini i okupio je veliki broj regionalnih umjetničkih i ženskih grupa, kao i organizatorke i osnivačice feminističkih festivala BeFem i PitchWise. Kroz različite umjetničke sadržaje i produkcije, dijalog I umrežavanja i na ovom festivalu smo vidjele kako ženske inicijative mogu mjenjati postojeća patrijarhalna i provincijalna okruženja. Predstave, filmovi, izložbe, koncerti, diskusije, promocije knjige, puno smijeha i poezije ispunile su četiri festivalska dana.

Važan segment festivala je predstavljalo dokumentovanje ženske strane skorih ratova na ovim prostorima, jer su upravo žene i feminističke grupe u regionu otvarale ključna i osjetljiva društvena pitanja poput pomirenja, suočavanja sa prošlošću i ratnih zločina. Predstavom Dah Teatra iz Beograda Prelazeći liniju rediteljke Dijane Milošević, koja se zasniva se na tekstovima iz knjige Ženska strana rata, ciklusom kratkih filmova kosovskih rediteljki i reditelja Žena u ratu, kao i dokumentarnim filmom Rat žena švedske autorke Marike Griehsel dobili smo autentična svjedočenja žena o ratovima.

O festivalu, njegovom značaju na lokalnoj i regionalnoj mapi te mobilizaciji novih generacija feministkinja razgovarale smo sa Zanom Hoxha Krasniqi, umjetničkom direktorkom Fammes Fatales festivala.

Kako je nastao Femmes Fatales festival, zašto je dobio upravo to ime?

Femme Fatales festival je bio san koji je 2013. godine postao stvarnost, vjerovale smo da smo ostvarile veliki broj kontakata sa umjetnicama i aktivistkinjama iz regiona i da možemo da organizujemo prvo regionalno festivalsko izdanje na Kosovu. Naziv festivala je veoma provokativan i svima razumljiv i takođe predstavlja poziv da se skrene pažnja žena i muškaraca na ulogu žene u društvu.

Cilj Femmes Fatales festivala je da obezbjedi mjesto umjetnicama da pokažu svoju umjetnost inspirisanu socijalnim temama i željom za poštovanjem njihovih prava, kao i da pruži zabavnu i dinamičnu atmosferu kako bi se posjetioci upoznali sa društvenim pitanjima sa kojima se suočavaju žene sa Kosova, a naročito umjetnice u regionu.

Moto Femmes Fatales festivala 2013. godine je bio „Nismo ostrvo,“ sa ciljem da se unaprijede diskusije i skrene pažnja na pitanja u vezi sa feminizmom na Kosovu. Takođe predstavlja poziv za veću saradnju između žena sa Kosova i žena u regionu kao važnih aktera u izgradnji mira.

Koliko je umjetnički, društveni, politički i aktivistički kapital ovakvog festivala važan za Prištinu i da li su to prepoznali mediji, umjetnice/umjetnici, kulturna i aktivistička javnost te druge kulturne institucije?

Smatramo da je festival privukao veliku pažnju medija, obzirom da je ovo tek prvo izdanje. Bile smo prisutne u svim nacionalnim štampanim i audio vizuelnim medijima sa oko 30 medijski pokrivenih akcija. Festival je priznat kao veoma značajan kulturni i aktivistički događaj, ali još uvek ima puno posla da se uradi po pitanju dalje promocije festivala publici, a naročito među aktivistkinjama sa Kosova.

Da li ovakav festival može mobilisati feministkinje i žene mlađe generacije? Koliko su žene aktivne u demokratizaciji i promjeni (unapređenju) kosovskog društva?

Da, već je počelo mobilisanje mlađe generacije feministkinja iz Albanije i srpskih zajednica sa Kosova i puno se radi na promovisanju koncepta feminizma. Iako je feminizam skup pokreta i ideologija koje imaju za cilj da definišu, ustanove i brane jednaka politička, ekonomska i socijalna prava žena, na Kosovu je ovaj pokret viđen kao otuđen pogled našeg društva.

Vidjele smo puno umjetnica i umjetnika iz regiona. Koliko su nam “prelasci granica”, umrežavanja, zajednički rad važni kako u procesu pomirenja na ovim prostorima, tako i u izgradnji novih autonomnih i slobodnih prostora?

Cilj ovog festival je takođe i promovisanje kreativnosti i aktivizma profesionalnih umjetnica i aktivistkinja iz regiona, a ove godine je posebno usmjeren na promovisanje umjetnica sa Kosova prezentacijom njihovih radova gostima iz regiona koji su došli na festival i stvaranje prilika za predstavljanje njihovih radova u regionu. Nema dovoljno informacija o umetnosti na Kosovu u regionu, a naročito o umjetnosti ženskih umjetnica. Takođe smo imali dosta umjetničkih kreacija iz regiona, naročito iz Srbije. Zahvaljujući festivalu dobile smo puno poziva za moguću saradnju i razmjenu umjetničkih i aktivističkih radova.

Kakvi su vaši planovi za budućnost, kako festivala, tako i rada Artpolisa?

Već radimo na drugom izdanju festivala, a planiraju se prezentacije naših aktivnosti u regionu i prisustvovanje sličnim regionalnim festivalima, kao što je Pitchwise u Sarajevu, tokom septembra ove godine.

Foto: Christina Wassholm


Povezano