Objavljeno

‘The Dress’ zvijezda kampanje protiv obiteljskog nasilja

Haljina koja je prošli tjedan srušila internet sada ruši strah od govora o obiteljskom nasilju. Moćni vizuali kampanje publici upućuju jednostavno pitanje, zašto je toliko teško vidjeti crno i plavo?

Ako još niste upoznati sa slikom haljine koja je postala viralna i diskusijom koja je opkolila internet, kliknite ovdje.

Naime, ispostavilo se da neke osobe haljinu vide kao crnu i plavu, dok ju druge, i to u većem postotku, vide kao bijelu i zlatnu. Salvation Army je odlučio iskoristiti veliku popularnost spomenute debate o ‘Haljini’ u potresnoj kampanji koja progovara o problemu obiteljskog nasilja. 

Dok se svijet u konačnici složio da je haljina ipak crne i plave boje, Salvation Army aludira na činjenicu kako nam crna i plava često promaknu, ali tamo gdje je doista bitno.

Vizuali pokazuju ženu odjevenu u bijelo-zlatnu haljinu i prekrivenu modricama, uz poruku: ”Jedina iluzija je pomisao da je to bila njezina odluka. Jedna od šest žena trpi nasilje. Prekinimo nasilje nad ženama!”

Spomenuta ‘Haljina’ je prošli tjedan zadobila neviđenu pažnju nakon što je pokrenuta rasprava o kombinaciji boja na njoj. Anketa u kojoj je sudjelovalo 4.3 milijuna ljudi, pokazala je da tek 32% ispitanika/ca haljinu vidi u njezinim istinskim bojama, crnoj i plavoj, dok većina od 68% vidi bijelo-zlatnu haljinu. Svjetlosna varka natjerala je milijune na pogrešan zaključak.

Kampanja je lansirana netom prije Međunarodnog dana žena, godinu dana nakon što se u Velikoj Britaniji glasalo o prijedlogu zakona poznatom kao Clare’s Law, koji je po izglasavanju omogućio ljudima pravo da od policije zatraže uvid u moguću evidentiranu povijest nasilja svojih partnera/ica.

Inicijativa je ime dobila po Clare Wood, koju je bivši partner Georga Appletona ubio 2009. godine, a naknadno se ispostavilo da je u policiji bio evidentiran kao nasilnik. Nakon izglasavanja Clare’s Law provedeno je više od 1300 provjera u samo godinu dana. [I.S.] Independent


Povezano