Objavljeno

TED-Ed: Lekcije vrijedne širenja

TED, neprofitna organizacija posvećena konceptu Ideas Worth Spreading (ideje vrijedne širenja), lansirala je ovaj tjedan TED-Ed edukativni kanal na YouTube-u sa sloganom Lessons Worth Spreading (lekcije vrijedne širenja).

Riječ je o originalnim video materijalima koji objedinjuju predavanja i animaciju što teme poput neuroznanosti čine dostupnijim i zanimljivijimm prvenstveno učenicima/ama diljem svijeta. Nove video lekcije bit će dodavane svakoga tjedna kako bi se ubrzo stvorila arhiva edukacijskih materijala.

Cilj je, ne zamijeniti tradicionalnu nastavu, već funkcionirati kao inspirativna i dinamična dopuna istoj.

Ako poodučavate i imate vlastite ideje za video lekcije raznih tema, snimite ih te prijavite ovdje. Predavanje će biti usklađena s odabranom animacijom kako bi se stvorilo edukativni video materijal vrijedan učenja, gledanja i dijeljenja. Službena stranica projekta je education.ted.com.Power of simple words – jedan od prvih TED-Ed videaUvod u TED-Ed

„TED videa potiču znatiželju pretvaranjem kvalitetne lekcije u životopisni znanstveni alat. Želimo pokazati da učenje može biti uzbudljivo, a budući da traju otprilike pet minuta, lako mogu koristiti nastavnicima u vrijeme predavanja.“ izjavio je Chris Anderson, TED-ov voditelj.

Kanal je dio YouTube Education Channel-a koji sadrži skoro pola milijuna edukacijskih videa dostupnim javnosti te korisnim u mnogim školama.

TED je s radom započeo prije 25 godina u Kaliforniji organizacijom konferencije na temu tehnologije (Technology), zabave (Entertainment) i dizajna (Design).

Tijekom godina, mnoštvo važnih sudionika/ica održala su predavanja o jednako važnim temama. Neki od njih su: Al GoreJane GoodallElizabeth Gilbert, Nandan Nilekani, Ngozi Okonjo-IwealaMajora Carter ,Isabel Allende Gordon Brown. Njihovi govori dostupni su na TED Talk.

Trenutne TED inicijative uključuju organizaciju godišnjih konferencija, svakodnevno objavljivanje online predavanja s konferencija, Open Translation projekt titlanja predavanja koji pruža mogućnost globalnog volontiranja, kratke e-knjige u kojima su predavači/ice elaborirali svoje ideje i teme, TED Prize nagradu iznimnim osobama čiju želju za promjenom u svijetu čini mogućom te odnedavno i TED-Ed edukacijski kanal.

Dalji rad globalnog TED-a možete pratiti na facebook-u i twitter-u, a u Hrvatskoj postoje samostalno organizirani lokalni događaji na kojima se zainteresirani okupljaju radi sudjelovanja u TED-stilu.

Tu su TEDxZagreb, te TEDxMaksimir koji priprema za 14.4. okupljanje pod nazivom TEDxMaksimirChange. [A.L.]


Povezano