Objavljeno

Na margini – hrvatske doktorice filozofije

Svakog prvog ponedjeljka u mjesecu 2012. godine, Treći program Hrvatskog radija u emisiji Na margini autorice Bojane Klepač Pogrmilović, predstavlja doktorice filozofije koje su doktorirale na Hrvatskom sveučilištu.

7. svibnja u 23.25 sati, možete čuti ulomke iz doktorata Ivane Rossi koja je doktorirala 1916. godine na temu ‘Osnovne misli filozofije Henri Bergsona‘ što ju čini prvom poznatom hrvatskom doktoricom filozofije.

 

Ivana Rossi rođena je 5. svibnja 1892. u Glini te je iste godine krštena kao Marija Antonia. Majka Melanija, rođ. pl. Bugarin, bila je učiteljica u stručnoj školi, a otac Franjo Rossi, po struci sudac, umro je kad je Ivana imala samo devet godina.

Od 1902. do 1910. godine pohađala je Ženski licej u Zagrebu na kojem se kasnije i zaposlila, a odmah potom upisuje mudroslovni fakultet u Zagrebu. Doktorirala je 16. prosinca 1916. s temom ‘Osnovne misli filozofije Henri Bergsona’.

Dva mjeseca prije zaposlila se kao profesorica na Kraljevskoj ženskoj realnoj gimnaziji, osnovanoj 1982., a bila je smještena na gornjogradskom Katarininom trgu. U istoj je školi nešto kraće od godinu dana obnašala funkciju ravnateljice. Od 19. ožujka 1946. Ivana Rossi radi u Gimnazija maršala Tita kao profesorica, ali nakon nešto više od dvije godine “po potrebi službe” biva premještena u III. (mušku) gimnaziju (u Zagrebu).

Ivana Rossi “filozofičko-pedagogički predispit” položila je 23. listopada 1914. Četiri godine kasnije na temelju zahtjevnog ispita za kandidate za srednjoškolske učitelje dobila je učiteljski status za predavanje matematike i specijalne filozofije koje su joj bile glavna struka te ih je mogla predavati svim razredima srednje škole i fizike kao sporedne struke koje je smjela predavati samo nižim razredima.

Rad iz filozofije nosio je naziv ‘Važnost psihologije za nauke o duhu napose za filozofiju i primjena njezina na praktičnom području’ te ju je Ivana položila s dobrim uspjehom.

Naslov profesora, budući da je u “učiteljskoj službi zadovoljila propisanim zahtjevima” dodijeljen joj je 13. srpnja 1922. U dokumentima spominje njemački jezik kao prvi te aktivno služenje engleskim i francuskim, a napominje i da razumije češki i ruski. 1. prosinca 1924. godine odlikovana je Ordenom sv. Lava, V. stupanj.

Ivana Rossi umrla je u 71. godini (12. srpnja 1963.) u Zagrebu. Fotokopija doktorata dobivena je iz privatne biblioteke i ne nalazi se u Nacionalnoj i Sveučilišnoj knjižnici, a Ivana Rossi ni u jednoj enciklopediji. [A.L.]


Povezano