Objavljeno

Talijanski sud na meti kritika zbog okrivljavanja žrtve u slučaju silovanja

Kasacijski sud u Rimu ovog je utorka naredio ponovno suđenje kako bi se razmotrila trogodišnja zatvorska kazna za dvojicu muškaraca osuđenih za silovanje žene koje su počinili još 2009. godine.

Naime, Vrhovni sud u Italiji dospio je na mete kritika nakon što je presudio da se otegotne okolnosti ne mogu primijeniti na slučaj silovanja ukoliko je žrtva prije napada dobrovoljno konzumirala alkohol.

Niži je sud uzeo u obzir otegotne okolnosti, odnosno čimbenike koji bi mogli povećati ozbiljnost kaznenog djela – korištenje alkohola prilikom napada, ali je Vrhovni sud zatim odlučio kako to nije moguće primijeniti. Ženske udruge i političari/ke žestoko su kritizirali/e ovu odluku, nazvavši je ‘velikom korakom unatrag’ za ženska prava u Italiji.

„Ova odluka Vrhovnog suda je izuzetno ozbiljna, jer će ženama otežati odluku da istupe sa svojim pričama i prijave silovanje,“ kazala je Lella Palladino, predsjednica talijanske Ženske mreže protiv nasilja. „Kada pronađu hrabrosti smatraju se nevjerodostojnima i u mnogim slučajevima postaju žrtve sistema. Za žene u našoj zemlji ovo je vrlo alarmantna odluka, osobito u ovom kritičkom [političkom] razdoblju.”

„Odluka Vrhovnog suda vratila nas je nekoliko desetljeća unatrag… to je odluka koja poništava dugogodišnju borbu,“ rekla je Alessia Rotta, članica centralno-desne Demokratske stranke.

Dvojica optuženika, obojica u dobi od 50 godina, inicijalno su oslobođena optužbi za silovanje jer je sud u sjevernom talijanskom gradu Bresci 2011. godine dosudio kako su iskazi žrtve nepouzdani.

Optuženi su tek 2017. godine nakon što je sud u Turinu evaluirao medicinske izvještaje koji dokazuju da se žena pokušala oduprijeti napadu. Sud je obojici muškaraca izrekao kaznu od tri godine zatvora, a prilikom donošenja presude u obzir je uzeo otegotne okolnosti jer su optuženici ‘djelo počinili upotrebom alkoholnih supstanci’.

Ipak, Kasacijski je sud naložio ponovno suđenje radi izmjene kazne, tvrdeći kako unatoč tome što su osuđenici iskoristili žrtvino pijanstvo kako bi je silovali, otegotne okolnosti ne mogu biti uzete u obzir jer je žena samovoljno konzumirala alkohol.

Ovaj slučaj datira iz 2009. godine, kada su muškarci nakon zajedničkog objeda ženu odveli u spavaću sobu i silovali je. Nekoliko sati kasnije žena je otišla na hitni prijam u bolnicu, gdje tvrde kako je slučaj opisala ‘na zbunjeni način’.

Talijanski su sudovi već donosili slične odluke prilikom donošenja presuda u prijašnjim slučajevima silovanja. U veljači prošle godine tako je Sud u Turinu muškarca koji je silovao ženu u bolničkoj postelji oslobodio optužbi za silovanje jer je procijenio kako žena nije dovoljno glasno vikala ili odgurnula počinitelja. Theguardian… [E.H.]


Povezano