Objavljeno

Talijanski sud poništio presude protiv dva muškarca jer je žrtva bila “previše muškobanjasta”

Stotine ljudi okupilo se prošli tjedan ispred sudnice u Anconi u znak protesta zbog odbacivanja optužbi za silovanje žene koju je sud proglasio „premuškobanjastom“ da bi bila silovana.

Dvojica Talijana oslobođena su optužbi za silovanje 22-godišnjakinje 2017. godine, dijelom zato što je talijanski žalbeni sud – na temelju jedne fotografije i iskaza počinitelja da im žena nije bila privlačna – zaključio da je žrtva izgledala „previše muškobanjasto“ da bi bila seksualno zlostavljana.

Iako je presuda donesena prije dvije godine, obrazloženje nije objavljeno sve do prošlog petka, kada je najviši žalbeni sud odbacio odluku nižeg suda i naložio ponovno suđenje.

Godine 2015. 22-godišnja Peruanka nakon odlaska u bar s prijateljima optužila je jednog muškarca za silovanje dok je drugi gledao. Prema liječnicima, njezine su ozljede posljedica silovanja, a njezina je krv sadržavala visoku razinu benzodiazepina, vrstu sredstva za smirenje koja se često koristi kao droga za silovanje. Obojica su 2016. godine osuđeni za silovanje.

Prema dokumentima objavljenima u petak, žalbeni sud u Anconi poništio je presude sljedeće godine zbog zaključka da žena nije vjerodostojna zbog svojeg izgleda.

Sud je pokazao fotografiju žene kao dokaz kojim bi se „potvrdilo“ kako je ista previše neprivlačna da bi bila meta seksualnog napada. „Pročitala sam tu rečenicu 2017. godine i zato smo je uputili Vrhovnom sudu“, izjavila je tužiteljica Cinzia Molinaro.

„Bilo je odvratno čitati. Suci su naveli različite razloge zbog kojih su ih odlučili osloboditi, ali jedan je bio taj što su [optuženi] rekli da im se čak i ne sviđa jer je ružna,“ kazala je odvjetnica.

Iako novi datum još nije određen, ponovno suđenje održat će se na sudu u Perugiji, u drugoj provinciji. [T.G.] The Guardian


Povezano