Objavljeno

Talibani prisilili afganistanske voditeljice da prekriju lica

U skladu s novim talibanskim pravilima, afganistanske novinarke i TV voditeljice prekrile su lica. Samo dan prije neke od njih su se pobunile i ostavile svoja lica vidljivima. Jedna od njih izjavila je kako su se zaposlenice TV-kuća opirale novoj odluci, no u konačnici su morale popustiti.

Nakon prošlogodišnjeg uspona na vlast, Talibani su započeli s restrikcijama i posebnim pravilima za žene, naročito u posljednjih nekoliko tjedana, uključujući potpuno prekrivanje žena u javnim prostorima.

„U redu je što smo muslimani, što nosimo hijab i krijemo svoju kosu, no jako je teško za voditeljicu biti pokrivenog lica i tako govoriti puna tri sata,” izjavila je voditeljica Farida Sial (TOLOnews). Izjavila je i kako se nada međunarodnom pritisku pod kojim će Talibani poništiti ovu odluku, upozorivši da „žele izbrisati žene iz društvenog i političkog života.”

Talibansko Ministarstvo prvencije poroka i promocije čestitosti naredilo je svim ženama da pokrivaju svoje lice u javnosti ili će snositi sankcije, a pravilo se nedavno proširilo i na novinarke i voditeljice. Žene koje su se izjasnile protiv ove odluke u konačnici su morale popustiti pod prijetnjom otkazom, a sada strahuju kako je sljedeći korak kompletno micanje žena s televizije i drugih medija.

Kako većina muslimana ne smatra kako je nužno da žena bude pokrivena, Talibani su na početku svoje vladavine izjavljivali kako će biti fleksibilniji glede ovakvih i drugih pravila. No u posljednjih nekoliko tjedana uveli su više restrikcija za žene, uključujući posebne dane kada smiju posjećivati javne parkove i zabranu dužih putovanja bez muške pratnje. [K.D.] BBC…


Povezano