Objavljeno

Indija poništila zakon koji muškarcima omogućava instantnu rastavu braka

Indijski Vrhovni sud donio je odluku o zabrani Islamske prakse koja je muškarcima omogućavala da se instantno razvedu od svojih supruga. Odluku su širokih ruku dočekale ženske grupe i aktivisti i aktivistiknje koji/e su nekoliko desetljeća lobirali/e za ukidanje ovog zakona.

Triple talaq’ je zakon koji je Muslimanima dopuštao da odbace brak tako što bi tri puta izgovorili riječ ‘rastava’. 

Vrhovni sud u Delhiju ukidanje ovog zakona uzeo je na razmatranje prošle godine, nakon peticije koju je potpisalo sedam žrtava ovog zakona te nekolicina ženskih grupa. Sud je prošloga tjedna većinskom odlukom izglasao kako ‘Triple talaq nije sastavni dio vjerske prakse te da krši ustavni moral’.

Aktivisti i aktivistkinje uključeni/e u kampanju kazali su kako je riječ o velikoj pobjedi za 90 milijuna muslimanskih žena koje žive u Indiji.

“Ovo je veoma radostan dan za nas. To je povijesni dan,” kazala je Zakia Soman, suosnivačica Bharatiya Muslim Mahila Andolan (BMMA), aktivističke grupe koja je bila uključena u ovu pravnu bitku. “Mi, muslimanske žene, imamo pravo na pravdu, kao i na zakonodavstvo.”

Presudu Vrhovnog suda pozdravio je i indijski premijer Narendra Modi:

Nacionalno istraživanje koje je 2015. godine provela BMMA pokazalo je kako je gotovo jedna od 11 žena bila žrtvom Triple talaqa, od čega većina nije dobila nikakvu alimentaciju ili kompenzaciju za rastavu.

Islamski su svećenici nedavno počeli priznavati Triple talaq čak i u slučajevima u kojima bi muškarac e-mailom ili porukom supruzi poslao riječ ‘talaq’.

Arshiya Ismail čak nije ni čula svog supruga kako izgovara ove riječi. “Jednog mi je dana iznenada kazao kako mi je dao talaq. Rekao je ‘Dao sam ti ga prije četiri dana,’” izjavila je Ismail prošle godine za Guardian.

Ismail je proteklih šest godina provela pokušavajući preokrenuti odluku o razvodu braka, kako bi se od svog supruga mogla rastaviti pod progresivnijim zakonom, koji bi joj osigurao jednu trećinu suprugove plaće kojom bi mogla uzdržavati njihovo zajedničko dijete i sebe.

“Ovo su izvrsne vijesti, vrlo sam emocionalna zbog ove odluke.” kazala je Ismail. “Moj brak je prema ovoj odluci i dalje važeći. Nadala sam se tome, ali imala sam svojih sumnji.”

Triple talaq je kritiziran čak i u tvrdokornim muslimanskim školama, a već je zabranjen u Pakistanu, Bangladešu i u većini Islamskih zemalja svijeta.

U Inidiji je opstao toliko dugo zbog činjenice da muslimanske, hindu i kršćanske zajednice imaju pravo slijediti religiozne zakone kada su u pitanju brak, razvod, nasljedstvo i posvajanje.

Progresivne muslimanske ženske grupe ističu kako su religijski autoriteti, koje uglavnom čine muškarci, uporni u tome da muškarcima omoguće instantno napuštanje njihovih supruga.

Osim toga, Indijska muslimanska zajednica generalno je siromašnija i slabije educirana, što je, kako aktivisti i aktivistkinje ističu, ženama otežalo pokretanje pravnih i društvenih kampanja protiv te prakse. [E.H.TheGuardian...


Povezano