Objavljeno

Svjetska zdravstvena organizacija uklonila transrodnost s liste mentalnih poremećaja

Svjetska znanstvena organizacija (WHO) izmijenila je svoj dijagnostički priručnik i uklonila transrodnost s popisa mentalnih poremećaja.

Independent izvještava kako je 25. svibnja odobrena promjena Međunarodne statističke klasifikacije bolesti i srodnih zdravstvenih problema (ICD-11), priručnika koji se koristi na globalnoj razini za dijagnozu bolesti. Promjena se odnosila na konačno uklanjanje transrodnosti s popisa mentalnih poremećaja.

Prošlogodišnji prijedlog je ratificiran glasovanjem Svjetske zdravstvene skupštine, upravnog tijela Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koje predstavlja 194 zemlje članice organizacije.

Potvrđene izmjene Priručnika stupaju na snagu 1. siječnja 2022. godine.

Jedanaesta revizija priručnika obuhvaća i preimenovanje „poremećaja rodnog identiteta“ u „rodno nepodudaranje“ koje se sada nalazi u poglavlju o seksualnom zdravlju.

Micah Grzywnowicz, član Izvršnog odbora ILGA-Europa, izjavljuje kako ova revizija predstavlja monumentalni pomak u globalnom zdravlju za trans i rodno različite ljude.

S druge strane, HRW prenosi zabrinutost dr. Jacka Dreshera, člana radne skupine ICD-11, u vezi posljedica povezivanja transrodnosti i mentalnih poremećaja kroz kreiranje negativnog obilježja koje zatim doprinosi kršenju ljudskih prava.

Vlade diljem svijeta koristile su priručnik ICD-11 kao osnovu za kreiranje diskriminirajućih politika koje zahtijevaju dijagnozu, što se često koristilo i kao uvjet za mijenjanje imena i oznake roda na službenim dokumentima.

Diljem svijeta koriste se dva seta smjernica za postavljanje dijagnoze pacijentima – navedeni ICD-11 od strane WHO-a te DSM koji objavljuje Američka psihološko društvo (APA).

Zemlje poput Argentine, Malte, Nepala i Norveške postigle su napredak u priznavanju prava transrodnih osoba bez zahtijevanja dijagnoze. No, velik broj država diljem svijeta i dalje klasificira transrodnost kao mentalni poremećaj.

Na tom tragu, 2015. godine je Svjetska profesionalna udruga transrodnog zdravlja pozvala vlade na uklanjanje prepreka i uvođenje jednostavnog, pristupačnog administrativnog postupka za transrodne osobe prilikom pravnog priznanja roda. [K.Z.]


Povezano