Objavljeno

Transrodnost uklonjena s popisa mentalnih bolesti Svjetske zdravstvene organizacije

Svjetska zdravstvena organizacija izdala je novu verziju Međunarodne klasifikacije bolesti (ICD-11), u kojoj je transrodnost uklonjena iz poglavlja „Poremećaji ličnosti i ponašanja odraslih“. To je povijesno postignuće za koje se globalna trans zajednica borila godinama.

U dokument je dodano novo poglavlje o seksualnom zdravlju, koje sadrži dijagnozu „rodni nesklad“ u kojem se opisuje stanje osobe čiji se rodni identitet ne podudara sa spolom pripisanim osobi pri rođenju.

Julia Ehrt, aktivistkinja i izvršna direktorica TGEU-a (Transgender Europe), komentirala je:

“Ovo je rezultat ogromnog truda aktivista_kinja iz cijelog svijeta“, dodavši da pozivaju “vlade i kreatore politika da se prilagode i da temelj za zakonsko priznanje roda postane isključivo samoodređenje osobe“.

Mnoge zemlje i ranije su pokazale znatan napredak u prepoznavanju zahtjeva trans zajednice, poput Malte, Norveške i Argentine, no preostaje još velik broj zemalja čiji su zakoni vođeni paradigmom da je transrodnost psihički poremećaj, na što upozorava Human Rights Watch. Primjerice, japanski zakoni predviđaju dijagnozu „poremećaj rodnog identiteta“ te propisuju rigidnu medicinsku proceduru, operativne zahvate i hormonske terapije, čak i u slučajevima kad osoba ne pristaje na takav oblik intervencija. 

Ipak, novosti u klasifikaciji predstavljaju pobjedu u nastojanjima da se postigne depatologizacija rodnih identiteta, a to također znači i pomak prema suzbijanju rodno uvjetovane diskriminacije i nasilja. Također se očekuje da će ovo pridonijeti prekidanju prakse prisilnog liječenja, prisilne sterilizacije i medikacije, iskorjenjivanju takozvane reparativne terapije, tj. štetne pseudoznanstvene prakse u kojoj se pokušava promijeniti seksualna orijentacija ili rodno određenje osobe kroz uglavnom religiozne intervencije, kao i sličnih štetnih i neetičnih praksi.

ICD-11 tek treba biti potvrđen od strane zemalja članica UN-a, a očekuje se da će se to dogoditi na skupštini u Ženevi u svibnju 2019. godine. Lale Sy, koordinatorica Odjela za reproduktivno zdravlje i istraživanja SZO, izjavila je za The Guardian kako smatra da će tekst svakako biti prihvaćen od zemalja članica, jer je rezultat doprinosa dijaloga stručnjaka koji traje godinama.  

Novost nove klasifikacije u odnosu na prethodnu iz 1990. je i poglavlje o ovisnosti o video igricama. [J.L.]


Povezano