Objavljeno

Švedska sterilizacija transeksualnih osoba

Ako ste transrodna osoba u Švedskoj i želite promijeniti svoj zakonski spol, prisiljeni ste proći kroz operaciju koja će vas učiniti sterilnim/om kako ne bi imali djece u budućnosti. Da, dobro ste čuli: u 2012., u demokratskoj i razvijenoj Švedskoj, zakon krši osnovna ljudska prava i nameće prisilnu sterilizaciju ukoliko želite promijenu oznake spola u recimo vozačkoj dozvoli.

Naime, prema zakonu donesenom 1972., da bi osoba prošla kroz operaciju promjene spola, mora biti preko 18 godina, švedski državljanin/ka, steriliziran/a i ne smije biti u braku.

Unatoč masivnoj podršci da se ukine ovaj zakon, koja uključuje i podršku 90% švedskih zastupnika/ca, premijer Fredrik Reinfeldt oglušio se na ovo pitanje, čime je dozvolio jednoj maloj konzervativnoj stranci da blokira promjene.

Prisilna sterilizacija ima dugu povijest u Švedskoj, a počela je 1930. s programima koji su pokušali eliminirati određene “nepoželjne” osobine u društvu. Čak i premijer Reinfeldt je 2010. javno nazvao zakon o sterilizaciji “tamnim poglavljem u švedskoj povijesti”.

Transeksualne osobe jedina su grupa trenutno u Švedskoj kojoj nije dozvoljeno da imaju djecu.

Naime, iako zbog hormonske terapije većina i ne može imati djecu, nije im dozvoljeno ni da prije toga sačuvaju jajašca ili spermu.

Treba shvatiti da je većini transeksualnih osoba POTREBNO da legalno promjene spol, te da bi se na taj način spriječila visoka stopa samoubojstava.

Švedska LGBT Federacija dostaviti će potpise protiv ovog zakona izravno uredu premijera, a i vi možete peticiju potpisati ovdje. TheLocal.se, Globalpost… [G.I.]


Povezano