Objavljeno

Obilježen Dan ponosa u Beogradu (foto)

Povodom Dana ponosa LGBT osoba, jučer je u Beogradu održana akcija “Šutnja nas neće zaštiti” koju su organizirale organizacije civilnog društva Labris, Žene u crnom, Kvirija i Beograd Prajd.

Više desetaka aktivista prvo je na Trgu Republike držalo transparente kojima su željeli, kako kažu, ukazati na položaj u kome se svakodnevno nalaze LGBT osobe u Srbiji. Na transparentima je pisalo: Imam pravo na ljubav, Plašim se, Izbacili su me iz kuće, Pretukli su me na ovom trgu, Ne mogu poljubiti svoju djevojku, Živim u laži, a jedan od transparenata bio je posvećen LGBT ljudima koji su zbog represije napustili Srbiju ili izvršili samoubojstvo i na njemu je pisalo: Nisam više ovdje.

Nakon toga, aktivisti su razvili zastavu duginih boja i prošetali Mihajlovom ulicom od Trga Republike do Studentskog trga odakle su pustili balone na kojima je pisalo “Ponosan” i “Ponosna”.

Organizatori navode da je akcija dočekana s iznenađenjem, ali bez incidenata: „Iako vidno iznenađeni, prolaznici u Knez Mihajlovoj ulici kao i gosti na terasama okolnih kafića nisu negodovali povorku u duginim bojama, a neki su otvoreno mahali i pozdravljali akciju. Pojedini su pitali: “Je’l ovo Prajd?”, “Kako ste uspjeli?”, “Bravo!”.“ Skup je pratilo manje policijsko osiguranje.

Današnjom akcijom udruge su podsjetile na kontinuitet aktivističkih grupa da svoja prava ostvaraju u javnom prostoru, neovisno od volje političkih stranaka i državnih institucija, a datum je određen datumom ponosa koji se obilježava u znak sjećanja na pobunu LGBT osoba 1969. godine u New Yorku čime je pokrenut suvremen gej pokret u cijelom svijetu. Parada.rs/Queer.hr


Povezano