Objavljeno

Trans*, Queer i feminističke performativne (samo)reprezentacije

Pretpostavka o nekom konačnom načinu postojanja uzrok je različitim represivnim praksama, a želja i moć za definiranjem rasta, razvoja i interakcije vlastitog tijela vezana je uz borbu osoba marginaliziranih na temelju rase, roda, seksualnosti i klase. Portal .dpi stoga predstavlja niz umjetnika, koji svojim radovima progovaraju iz jedinstvenih queer, trans* i feminističkih perspektiva, te ukazuju na teškoće vezane uz autonomiju i samo-reprezentaciju.

Koristeći svoja tijela i iskustva, ovi umjetnici stvaraju osobna i angažirana djela koja problematiziraju kolonijalnu opresiju i zastupljenost u zajednici.

Elie Darling tako svojim projektom Body in Progress donosi snimke transguys i qenderqueer glasova, čiji se zvuk mijenja zbog korištenja testosterona. Ona apstrahira tijelo od njegovih taktilnih i vizualnih kvaliteta, a prednost daje trans* glasu koji omogućava izlazak iz domene uobičajenih pretpostavki.

Umjetnica Nadia Granados suočava promatrača sa snažnim anti-kolonijalnim porukama kombinirajući stereotipe svog latinoameričkog podrijetla, naglašene seksualne geste i političke poruke.

Fotografije JJ Levinea prikazuju queer pojedince u njihovim domaćim okruženjima, s pogledima snažno uprtim prema promatraču, čime dolazi do suočavanja s tradicionalnom portretistikom, dok kućna atmosfera propituje uska poimanja odnosa između roda i doma koji postoje u zapadnoj kulturi.

U video radu Let’s Stop Talking Now,Virginie Jourdin i Rebecca Lavoie prevode banalne fraze s engleskog na francuski i obrnuto, ukazujući tako na manjak tjelesne komunikacije između dvoje queer ljubavnika koji su zatočeni u jeziku.

Projektom Landscape Tongue Jamie Ross istraživanjem svoje rodne regije ukazuje na vlastito bijelo, kolonijalno porijeklo, kojem se suprotstavlja kao queer, anti-državni i anti-kolonijalni pisac.

Danielle Lewis svojim radom iskazuje queer sublimnost, upućujući na one dijelove urbanog krajolika koji su zaboravljeni u mainstreamu, te tako postaju prostori pogodni za istraživanje radikalne drugosti.


Povezano