Objavljeno

Švedska otvorila prvi muzej ženske povijesti

Muzej fokusiran na rod, moć, povijest i identitet otvoren je u švedskoj Umei te je prvi muzej takve vrste u svijetu. Cilj mu je propitivati na koje su se načine navedene kategorije povezivale u prošlosti te u kakvom međuodnosu stoje danas, a direktorica muzeja Maria Perstedt naglašava da njegova posebnost leži u činjenici da o budućnosti raspravlja koristeći prošlost kao analitičko oruđe.

Radi se o prostoru koji poziva svih bez obzira na rodne i ostale identitete i ima ambiciju postati relevantan širokoj publici te razvijati s njom blizak dijalog. Perstedt je izjavila kako se ne radi o ‘muškarcima’ ili o ‘ženama’ te kako nema potrebe da dijelimo svijet na tako ograničavajuće kategorije.

Pitanja kojima se muzej bavi žele otvoriti raspravu o povijesti: Što je povijest? Tko ju piše? Tko ju proizvodi? Možemo li iznaći nove načine gledanja u prošlost od tradicionalne povijesti? Nije tajna kako su muškarci konstruktori povijesti koja je selektivna i odabire koje će priče uzdići na tron povijesnog zbivanja. Žene su u toj povijesti jedva vidljive, jedva uopće prisutne. Zato će švedski muzej biti ispunjen pluralizmom glasova i različitim načinima promatranja svijeta u želji da uzdrma normu onoga što bi muzej ‘trebao biti’.

Otvaranje muzeja obilježile su dvije vrlo različite izložbe. Jedna od njih konstruirana je unutar crne kutije od 300 kvadrata ispunjene zvukom i svjetlošću. Radi se o kazališnom, scenografskom ambijentu u koji se ulazi bosonog/a, a izlazi potpuno ispunjen/a emotivnim iskustvom povijesti.

Druga se izložba bavi pitanjem ženskog starenja te stereotipima i normama koje pritišću žene treće dobi govoreći im što da rade, kako da to rade, koga da viđaju i što da odijevaju. Također, bavi se i velikim demokratskim problemom nevidljivosti starijih žena i tišinom koja ih okružuje. [P.B.] TheLocal


Povezano