Objavljeno

Sve više žena u Europi glasa za radikalno desne stranke

Marine le Pen u posjetu Rusiji (foto: kremlin.ru)

Agresivni radikalno desni prosvjednici izašli su prošlog mjeseca na ulice Chemnitza, grada u saveznoj pokrajini Saskoj, zahtijevajući da vlasti zauzmu strože stajalište prema migrantima u Njemačkoj. Većina prisutnih bili su muškarci, ali moglo se uočiti i nekoliko žena u gomili, piše Deutsche Welle.

Većina ljudi je sklona zamišljanju prototipnog pristaše njemačkog radikalno desnog pokreta PEGIDA i desničarske populističke Alternative za Njemačku (AfD) kao bijesnog bijelog muškaraca. No, prema novoj studiji zaklade Friedrich Ebert (FES), to nije sasvim točno. Izvještaj, u kojem su ispitani glasači i glasačice desno-populističkih stranaka u Njemačkoj, Francuskoj, Grčkoj, Poljskoj, Švedskoj i Mađarskoj, pokazao je da se žene sve više okreću desničarskim populističkim strankama.

Što ove stranke čini privlačnim ženama?

Desno-populističke stranke obično propagiraju anakronističku sliku ženstvenosti. Međutim, to nije zaustavilo oko 17 posto žena u istočnoj Njemačkoj da svoj glas daju AfD-u na parlamentarnim izborima 2017. godine; osam posto žena u zapadnoj Njemačkoj učinilo je isto. U Poljskoj, više je žena nego muškaraca glasovalo za vladajuću stranku desnice Pravo i pravdu (PiS) na izborima 2015. godine.

Dakle, što to čini te stranke tako privlačne ženama? Elisa Gutsche, koja je uredila FES-ovu studiju, kazala je da mnoge desničarske populističke stranke obuhvaćene u izvješću nastoje prikupiti ženske glasove obećavajući da će ojačati sustav socijalne skrbi.

“Stranke kažu kako će podići isplatu dječjih naknada i uvesti dodatne mjere za promicanje obitelji”, rekla je Gutsche. Poljski PiS, na primjer, pokrenuo je inicijativu Family 500+ koja jamči obiteljima s dvoje djece mjesečnu isplatu od oko 120 eura po djetetu dok ne navrše 18 godina.

Nadalje, Njemački AfD ističe “kulturu dobrodošlice za djecu” – u opreci spram razvikane njemačke “kulture dobrodošlice” prema izbjeglicama. Značajan broj žena odlučio je podržati stranku upravo iz straha za svoju budućnost te mogućeg urušavanja mirovinskog sustava. Socijalna pitanja su, dakle, jedan od glavnih motiva koji potiču žene da podrže desne populiste.

Privid ravnopravnosti spolova

Istraživači i istraživačice FES-a također su proučavali ulogu političarki u europskim desno-populističkim strankama. Otkrili su da je u tim organizacijama primjetna tek nekolicina žena te je većina njihovih parlamentarnih zastupnika muška. Na primjer, u Njemačkoj AfD-ov parlamentarni klub koji broji 92 mjesta ima samo deset žena. Mnoge desno-populističke stranke, međutim, imaju istaknute ženske figure u svom vodstvu, primjerice supredsjednica parlamentarne skupine AfD-a Alice Weidel, predsjednica Nacionalnog fronta Marine Le Pen i bivša premijerka Poljske i članica PiS-a Beata Szydlo.

“Ove su žene tamo da strankama daju otvoreniji, moderniji izgled i privuku ženske birače”, objasnila je Gutsche. “To nisu progresivne stranke, nema stvarne ravnopravnosti spolova”.

Iznenađujuće snažna ksenofobna uvjerenja

Izvješće također naglašava kako su upravo žene sklonije prihvaćanju snažnih ksenofobnih i islamofobnih uvjerenja od muškaraca. “Taj nalaz me najviše iznenadio”, izjavila je Gutsche. U patrijarhalnom društvu žene se neprekidno suočavaju s preprekama, kazala je. Vjerojatnije je da imaju loše plaćena radna mjesta i izložene su većem riziku od siromaštva u starosti. “Mislim da žene osjećaju da su na nižim rangovima društva i da se pritom natječu protiv izbjeglica i migranata”, rekla je Gutsche. To, po njezinu mišljenju, također doprinosi objašnjenju ženske potpore desno-populističkim strankama.

Feministički odgovor

Rezultati studije također poručuju da je velik dio feminističkih reakcija na desni populizam fragmentaran i da im nedostaje šira društvena i ekonomska dimenzija.

Gutsche je u studiji posebno istaknula neadekvatnost postojećih zakonskih rješenja koja su orijentirana samo na postizanje jednakosti na tržištu i uspostavljanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života. Takve politike jednostavno pospješuju integriranje žena u tržište rada, ali ne rješavaju njihove strukturalne probleme. Integracija na tržište pretpostavlja prekarnu egzistenciju, slabo plaćeno privremeno zaposlenje, nedostataka vrtića i sl. – situaciji u kojoj su žene, ali i muškarci, izloženi velikom pritisku i nesigurnosti.

“Feministkinje/i i socijaldemokratske stranke se stoga trebaju vratiti na socijalna pitanja i obraćati pažnju na klasne odnose. Ako to ne učine, onda će samo sudjelovati u pripremi terena desničarskim populistima”, kazala je Gutsche.

Preveo i prilagodio: Matko Vlahović


Povezano