Objavljeno

Sve više državnih bolnica u Turskoj odbija pobačaj na zahtjev

Aktivisti/kinje u Turskoj navode da tek šačica bolnica pristaje izvoditi pobačaje na zahtjev. Predsjednik Erdogan pak istovremeno uzastopce pobačaj uspoređuje s ubojstvom, protivi se kontracepciji, te poziva sve bračne parove da imaju barem troje djece.

Prema podacima aktivistkinja ženskog skloništa Purple Roof, samo tri od 37 bolnica u Istanbulu izvršava pobačaja i kada se ne radi o hitnim slučajevima, odnosno opasnosti po život majke. Ipak, treba istaknuti da su prema zakonu bolnice autorizirane izvršavati pobačaje do 10 tjedna trudnoće, zbog čega je većia bolnica, koje ovu uslugu odbijaju, u prekršaju.

Pobačaj je u Turskoj legaliziran 1983. godine kako bi se smanjio broj smrtnosti žena kao posljedice nesigurno izvedenih okončanja trudnoće. Prema podacima Ogranka za žensko zdravlje Turskog saveza liječnika, danas je samo 2% smrti povezanih s trudnoćom rezultat nesigurnih metoda pobačaja, dok je 1950. taj broj iznosio približno 50%.

Ovaj zakon nije promijenjen, ističe aktivistkinja Purpe Roofa Esen Ozdemir, ali „stav i retorika vlade krivici su za ovako dramatičnu promjenu, i ono što sada de facto imamo zabrana je pobačaja“.

Vlada Stranke pravde i razvoja iznijela je 2012. godine prijedlog zakona, koji bi, među ostalim, uveo pravo liječnika/ca da u skladu sa svojom svijesti odbiju izvršavati pobačaje, dok bi svaka žene koja zatraži pobačaj morala proći ‘period razmatranja’ svoje odluke. Iako prijedlog nije prošao, utjecao je na stavove liječnika/ca i drugog medicinskog osoblja.

Nakon 2012., tretman žena koje zahtijevaju pobačaj ozbiljno je narušen, kaže Ozdemir i dodaje: „Ženama se sve više nameće osjećaj krivice, a u medijima su se pojavila i strašna izvješća o pobačajima koji se izvode bez anestetika“.

Također, bolnice su uvele sustav obavještavanja koji očeve informira o trudnoći njihove kćeri, što je dodatni pritisak za žene u zemlji u kojoj se seks izvan braka i dalje većinski smatra neprihvatljivim.

Ozdemir naglašava da je uz ovako osjetljivu situaciju u Istanbulu, situacija u ostalim gradovima i mjestima još gora, te da učestalo primaju pozive žena kojima nije jasno je li pobačaj u Turskoj još uvijek legalan. Također, ističe dobro poznatu činjenicu, da zabrana pobačaja ne bi dokinula praksu, već samo povećan broj žena stavila u opasnost. [Ž.V.] TheGuardian


Povezano