Objavljeno

Hrvatska: Svaki treći roditelj ne zna za besplatno cijepljenje protiv HPV-a

Prije nekoliko dana u Centru za zdravlje mladih u Zagrebu predstavljeni su rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije, javlja HRT.

U Hrvatskoj je već 11 godina dostupno cjepivo protiv HPV-a, no ne samo da je odaziv na cijepljenje izrazito slab, već svaki treći roditelj nema informaciju da je u Hrvatskoj dostupno besplatno cijepljenje protiv HPV-a za učenike i učenice osmih razreda osnovne škole.

Rezultati su to istraživanja koje je Grad Zagreb, Gradski ured za zdravstvo i Povjerenstvo za prevenciju infekcije HPV-om i drugih spolno prenosivih bolesti provelo u listopadu ove godine u suradnji s agencijom Ipsos kako bi se utvrdila razina informiranosti roditelja o rizicima HPV infekcije.

Polovica roditelja u Hrvatskoj ne zna da infekcija humanim papiloma virusom (HPV) može uzrokovati šest vrsta raka, a svaki treći ne zna da je cijepljenje protiv HPV-a besplatno, istaknuto je na predstavljanju rezultata istraživanja o stavovima i informiranosti roditelja o spolnom zdravlju te rizicima HPV infekcije. Petina roditelja misli kako cjepiva mogu uzrokovati autizam.

Provedeno istraživanje je pokazalo da su djeca protiv HPV-a najčešće cijepljena u obiteljima koje imaju samo žensku djecu, što potvrđuju i podaci procijepljenosti koje je predstavila voditeljica Odjela za praćenje i unapređenje zdravlja školske djece i mladih Dijana Mayer.

“Ukupni postotak procijepljenosti i dalje je nizak te u velikoj mjeri zaostaje za razvijenim zemljama. U prošloj smo školskoj godini protiv HPV-a cijepili nešto manje od 12 tisuća djece, pri čemu je bitno veći postotak cijepljenih djevojčica,” dodala je Mayer. Riječ je o podacima koji se mogu povezati i s činjenicom da svaki šesti roditelj smatra da cjepivo protiv HPV-a trebaju primiti samo djevojčice, odnosno da je cjepivo nepotrebno za dječake.

O spolnom zdravlju svoje djece tek 27 posto roditelja razgovara sa stručnjakom, 42 posto roditelja o tome se informira s prijateljima i poznanicima, dok 41 posto očeva nema saznanja o spolnom zdravlju svoje djece.

Više informacija o HPV-u možete saznati ovdje.


Povezano