Objavljeno

Dubrovkinje traže da bolnica osigura anesteziologa u rodilištu

Foto: Solen Feyissa / Unsplash

Dubrovačke trudnice i rodilje okupljene oko Facebook grupe DUMAM-e pokrenule su peticiju kojom traže da se u Općoj bolnici Dubrovnik svim trudnicama omogući anestezija pri porodu.

Naime, trenutno se u bolnici može dobiti injekcija protiv boli (ne epiduralna!) samo u periodu od 8:00 do 16:00, a ako niste te sreće da se vaš porod poklapa s radnim vremenom anesteziologa, možete jedino stisnuti zube i nadati se da imate visok prag boli.

Samo dvije bolnice u Hrvatskoj, KBC Rijeka i zagrebački KB Sveti duh, za rodilje imaju osiguranog anesteziologa 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, 365 dana u godini. Preostalih tridesetak rodilišta u Hrvatskoj ne garantira rodiljama da će moći dobiti anesteziju prilikom rađanja, piše portal Reci.hr.

S obzirom da je zdravstvena zaštita u 21.st. znatno napredovala od npr. 18.st. i da je epiduralna u skoro svim bolnicama naprednih zemalja, apsolutno normalna stvar, mislimo da je zahtjev za omogućavanjem epiduralne u OB Dubrovnik, zapravo smiješan, ali nažalost potreban. Ženama omogućiti bezbolan porod nije mala stvar, a svakako je moguće.

Svatko treba imati mogućnost izbora. I ako je epiduralna nešto što rodilja želi dok donosi novo dijete na svijet, kako bi joj to najljepše iskustvo bilo lakše, ne može postojati niti jedan opravdan razlog zašto takvo nešto ne bi bilo omogućeno u OB Dubrovnik. Podržite inicijativu i omogućite svim budućim majkama mogućnost bezbolnog poroda,” stoji u obrazloženju peticije, koju možete potpisati ovdje.


Povezano