Objavljeno

Svaka peta Hrvatica između 30 i 40 godina starosti nikad neće roditi

Svaka peta Hrvatica između 30 i 40 godina starosti vjerojatno nikad neće roditi, pokazala je analiza popisa stanovništva iz 2011. godine.

On otkriva da 31,14% žena u dobi od 30 do 34 godine nije rodilo, kao ni 18,45% žena između 34 i 39 godina starosti, dok su podaci za Zagreb govore da 44% žena između 30 i 34 te 27,3% između 34 i 39 nemaju nijedno dijete.

Po ovim se podacima Hrvatska nalazi uz bok Njemačkoj i Poljskoj na vrhu liste zemalja s visokom stopom žena koje ne rađaju.

“Ti su se udjeli na državnoj razini povećali za 50 posto u odnosu na Popis iz 2001. godine, dakle u samo 10 godina, što nije tako dug period”, objašnjava dr. Ivan Ćipin s Katedre za demografiju zagrebačkog Ekonomskog fakulteta.

Budući da je kod nas stopa rađanja prvog djetetanakon 35. godine još razmjerno niska, dodaje, nije nerealno očekivati da će se udio žena koje uopće neće roditi bitno povećati, odnosno udvostručiti.

“Sada je postotak žena koje nisu rodile, a izašle su iz fertilne dobi, desetak posto, što je niže od europskog prosjeka”, kaže dr. Ćipin. Ovakav porazni trend pada roditeljstva, dodaje, objašnjava činjenica da su te žene u fertilnu dob zakoračile u ratu, a u nekakvoj očekivanoj dobi za rađanje pogodila ih je kriza i materijalna nesigurnost, koja se odražava i na broju novorođenih.

Osim što iznenađujuće veliki broj žena vjerojatno uopće neće roditi, one koje rađaju odlučuju se na manji broj djece. [K.T.] Jutarnji.hr…


Povezano