Objavljeno

Sud u Bagdadu osudio na smrt više od 40 stranih državljanki, članica ISIS-a

Screenshot

U maloj sobi za saslušanja na bagdadskom sudu Francuskinja Djamila Boutoutao držala je u naručju svoju dvogodišnju kćer i preklinjala za pomoć.

Boutoutao, 29, optužena je da je bila pripadnica Islamske države. Okružena drugim stranim državljankama također optuženim za članstvo u ISIS-u, tiho govori da je život postao nepodnošljiv. „Poludjet ću ovdje. Čeka me smrtna ili doživotna kazna. Nitko mi ništa ne govori – niti veleposlanik, niti ljudi u zatvoru“, rekla je Boutoutao.

Ostale optužene žene redom su iz Turske ili središnje Azije, a izgubile su muževe, a neke i djecu, kada je Islamska država poražena u Iraku prošle godine.

Svih 15 žena koje su prošli tjedan bile na sudu postale su udovice tijekom rata u kojem je ISIS naposljetku izbačen iz većeg dijela Iraka. Neke od njih dobrovoljno su se priključile organizaciji, putujući same ili s partnerima iz Europe i središnje Azije u ono za što su vjerovali da je obećana zemlja.

Boutoutao je došla u Irak 2014. sa suprugom i dvoje djece. On je ubijen u Mosulu 2016. godine, njezin sin godinu dana kasnije, a nju su ulovile kurdske Pešmerge te je poslana u Bagdad.

Na bagdadskom Visokom kaznenom sudu postupak se vodi kao hitan, iako kao takav nije pravno određen. Desetominutna saslušanja u 40 slučajeva završila su osudom na smrt vješanjem, a deseci žena služit će kaznu doživotnog zatvora.

Francuska i ostale europske zemlje ostaju neprijateljski raspoložene prema svojim državljanima/kama koji su se našli pred iračkim sudovima i inzistiraju na nadležnosti lokalnog inozemnog pravosuđa. [L.L.] The Guardian


Povezano