Objavljeno

Chelsea Manning zbog smanjenja zatvorske kazne na meti transfobnih konzervativaca

Predsjednik Barack Obama jednim od svojih posljednjih predsjedničkih poteza odlučio je ovog tjedna smanjiti zatvorsku kaznu na koju je osuđena zviždačica Chelsea Manning. Manning će nakon 3,5 godine služenja zatvorske kazne, odnosno gotovo 7 godina provedenih u pritvoru, u svibnju ove godine biti puštena na slobodu.

Chelsea Manning je 2009. godine, tada kao Bradley Manning, smještena je u Irak, gdje je za američku vojnu jedinicu obnašala dužnost obavještajne analitičarke. Zbog svog je statusa imala pristup klasificiranim vojnim i diplomatskim dokumentima i videima u kojima američka vojska ubija civile. Manning je navedene dokumente proslijedila WikiLeaksu, zbog čega je 2013. godine osuđena na 35 godina zatvorske kazne koju je trebala odslužiti u samici.

Dan nakon što je donesena presuda, Bradley se javnosti autala kao trans žena te je zamolila medije da joj se obraćaju u ženskom rodu, a ime je promijenila u Chelsea Elizabeth Manning.

Američka javnost podijeljena je u dvije skupine – dok je jedni vide kao zviždačicu i herojku, drugi smatraju kako je izdala svoju državu. Nakon što je u utorak objavljena odluka predsjednika Obame, američki su konzervativci jasno dali do znanja što misle o njezinoj komutaciji.

No, umjesto da se usredotoče na njezine postupke, desničari i desničarski mediji krenuli su u napad na njezin rodni identitet, tvrdeći da je glavni Obamin motiv za pomilovanje dodvoravanje LGBT+ zajednici.

Među njima se našao suradnik Fox Newsa, Pete Hegseth, koji je u emisiji uživo predsjednika optužio da ‘pokušava staviti kvačicu na što više društvenih kvadratića’. Tijekom cijele emisije o Chelseaji je govorio u muškom rodu, javno ponižavajući njen rodni identitet.

Slične su reakcije osvanule i na Twitteru, koji je bio preplavljen transfobnim komentarima.

“Ne, vidite, izdajice su loše bez obzira na to jesu li muškarci ili muškarci koji vjeruju da su žene.”

“Ako sam dobro shvatio, muškarac smije počiniti izdaju dok god se kasnije pretvara da je žena?”

Konzervativni novinar Matthew Wadun otišao je korak dalje, objavivši tweet u kojemu piše: “Bradley/Chelsea Manning će vjerojatno počiniti samoubojstvo, jer je poznato da su transići mentalno bolesni”.

Neki mediji navode kako je pogrešno što se smatra da je preinaka njezine kazne isto što i pomilovanje.

“Manning nije pomilovana, ona je dobila komutaciju. Još uvijek je osuđena zločinka, nema pravo glasanja, ne smije posjedovati oružje i izgubila je pravo na svoju saveznu mirovinu. Jedina stvar koja će se promijeniti je njezin povratak kući.” izjavio je za RT bivši CIA-in analitičar i zviždač John Kiriakou za RT.

Podsjećamo kako je Trans Aid nedavno upozorio na senzacionalistički pristup novinara/ki pri izvještavanju o transrodnim osobama, konkretnije na slučaj Ivane Zdravke Josipe Radaš u kojemu su novinari/ke propitivali/e njezin rodni identitet i stavljali ga u negativan kontekst. Takvo izvještavanje dovodi do stigmatizacije transrodnih osoba u društvu i otežava borbu aktivista/kinja za LGBTI ljudska prava. [E.H.] Huffingtonpost


Povezano