Objavljeno

Studentski mediji danas: Entuzijasti i volonteri

Kakvi su i koji današnji studentski mediji, s kojim se problemima najčešće susreću i kakva ih budućnost čeka – neke su od tema otvorenih na Turbini – Turbo tribini s temom Studentski mediji danas održanoj u srijedu, 14. siječnja, u Močvari.

O tim su pitanjima raspravljali glavni urednik Radio Studenta Ivan Vlašić, glavni urednik portala Slobodni Filozofski Martin Beroš te urednik studentskog časopisa Global Igor Weidlich.

“Novinari danas trebaju biti na mnogo strana i raditi sve i svašta da bi preživjeli”

Na pitanje moderatora kako novinari danas preživljavaju odgovorio je Igor Weidlich rekavši da on osobno, kao freelancer, radi na mnogo strana i da treba “raditi sve i svašta, što je možda daleko od onoga o čemu razmišljaju studenti novinarstva”.

Govoreći o financiranju studentskih medija, Weidlich je istaknuo da je magazin Global kojega uređuje mlad medij utemeljen prošle godine u sklopu Fakulteta političkih znanosti te da ga financira Fakultet, a studenti u njemu sudjeluju volonterski.

Martin Beroš objasnio je da portal Slobodni Filozofski funkcionira isključivo na volonterskoj bazi te da njegovi kreatori ulažu i vlastita sredstva kako bi osigurali što veći kontinuitet.


Zajednički problem – različita rješenja

Zajednički problem, oko kojega su se složila sva trojica sudionika, jest kronični nedostatak sredstava. Weidlich u Globalu taj problem planira riješiti prodajom oglasnog prostora. “Jedan oglas više znači nekoliko stranica više. Ne gledam na oglase kao na nešto negativno, nego na nešto što može osigurati kontinuitet. Vjerujem da i uz oglase možemo održati integritet”, rekao je.

Govoreći o financiranju portala Slobodni Filozofski Beroš je istaknuo da su portal prijavili na natječaje Ministarstva kulture i Grada, ali da još uvijek nisu primili nikakva sredstva. Komentirao je i praksu prodaje oglasnih prostora u medijima: “Oglašivačima treba publika. U kojoj mjeri onda sadržaj služi samo kao lubrikant? Postavljaju se pitanja o tome koja je ciljana publika, koja je njezina platežna moć, i tako dalje.”

Spomenuta je i ideja suradanje studentskih medija s javnim medijskim kućama kao što su HRT i Hina, koje bi im mogle pomoći u funkcioniranju, ustupanju opreme i obrazovanju novinara, ali je i zaključeno da su one dosta zatvorene za takve ideje. Istaknuto je da je svojedobno postojala slična inicijativa od strane TV Studenta, ali HRT nije prihvatio prijedlog za suradnju.

Volontiranje podrazumijeva određenu razinu amaterizma”

Vlašić je istaknuo još jedan problem s kojima se na Radio Studentu često susreće – činjenicu da najbolji studenti postaju najbolji tek nakon nekoliko godina prakse, nakon čega odlaze i profesionalno se počinju baviti novinarstvom. “Organiziranje na volonterskoj razini je lijepo, ali to podrazumijeva razinu amaterizma. Imamo problem jer nas faks ne može u potpunosti financirati. Na natječajima se može nešto postići, ali to nije dovoljno i moramo se okrenuti marketingu”, rekao je.

“Moram istaknuti da sam vrlo suspektan prema kategoriji studentskih medija jer je ta ideja dosta prolazna. Ti se mediji često bave tek organizacijom studentskog slobodnog vremena. Svijet nakon studiranja nije previše perspektivan pa bi se možda trebalo pisati i razmišljati o drugim modalitetima življenja”, dodao je Beroš.

Tribina je završena u pomalo pesimističnom tonu, podsjećajući na činjenice da je vrijednost rada novinara na tržištu sve manja, da se Hrvatsko novinarsko društvo ne može pobrinuti za novinare, da novinari, za razliku od umjetnika, nemaju pravo ni na kakav status koji bi im jamčio osnovna sredstva za život i budućnost. “Ako pristajemo na to da pišemo karticu teksta za 15 kuna, nagodinu ćemo je pisati za 10. Mladi ljudi moraju znati svoju vrijednost i dok ne kažu ‘dosta’, možemo očekivati samo pad”, zaključio je Weidlich.

 

Radio Student – Radio Student započeo je s emitiranjem 1996. godine, prvotno u funkciji osuvremenjivanja nastave na studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti kao poligon za obavljanje prakse u eteru. Do danas se razvio u etabliran i respektiran medij ne samo u Zagrebu, već i šire putem web streaminga. 2014. Radio Student broji 44 emisije koje se emitiraju na tjednoj bazi, a profesionalno i kritički pokrivaju problematiku više područja – ljudskih prava, civilnog društva, ekologije, kulture i politike. Emitira se na frekvenciji 100,5 MHz.

Slobodni Filozofski – Mrežni portal Slobodni filozofski započeo je s radom kao blog Nezavisne studentske inicijative za pravo na besplatno obrazovanje tijekom blokade zagrebačkog Filozofskog fakulteta 2009. godine. Kako ističu na portalu, cilj i svrha Slobodnog Filozofskog je informiranje javnosti, posebno studentske populacije, o sadržajima koji kritički sagledavaju postojeće društvene odnose, s posebnim naglaskom na obrazovanje, te otvaranje prostora mladima za samorealizaciju i poticanje istih na suradnju i društveni aktivizam.

Global – U svibnju 2014. studenti FPZG-a pokrenuli su, uz pomoć mentora, i Global – novine za studentska i društvena pitanja, kulturu i sport. Novinari i fotoreporteri studenti su svih smjerova i godina Fakulteta političkih znanosti, ali i šire. Dosad su izašla tri broja.

Piše: Vlasta Šolc


Povezano