Objavljeno

Neki novi klinci: Mediji i mladi u Europi

Foto: European Lab / Facebook

U sklopu događanja European Lab Budapest koje se održalo 5. veljače u društveno-kulturnom centru Aurora predstavljene su različite inicijative mladih u Europi. Fokus je stavljen na potrebe, identitete i projekte mladih rođenih između 1997. i 2012. (tzv. “generacija Z“) kako bi se opovrgnule predrasude o mladima kao nezainteresiranima i apolitičnima. Baš suprotno: postoje brojni mladi ljudi koji aktivno rade na izgradnji boljeg društva, angažirani su i nastoje osmisliti nova rješenja za izazove koji su pred njima, bilo da je riječ o klimatskim promjenama, korupciji, medijima ili kulturi.

Jedan od takvih projekata je Sphera, prva decentralizirana platforma za alternativne medije iz Europe. Sphera se sastoji od 10 medijskih organizacija (CafeBabel, Outriders, Are We Europe, El Salto…) i brojnih freelance suradnika/ca iz cijele Europe. Pokrenuta je prije dvije godine uz podršku Europske komisije, koja je prepoznala važnost prekograničnog povezivanja mladih kroz produkciju i razmjenu kulturnih i medijskih sadržaja.

Glavni urednik Sphere, njemačko-talijanski novinar Alexander Damiano Ricci, objasnio je kako su okupili organizacije koje su dio platforme: “Htjeli smo okupiti što različitije partnere kako bismo eksperimentirali i isprobali u praksi ideju medijskog projekta koji utjelovljuje raznolikost europske javne sfere.”

Naime, cilj nije bio stvoriti jedan medij koji bi pod jasnim uredničkim odrednicama pomirio različite nacionalne perspektive i pristupe, već kreirati mrežu različitih medijskih organizacija koje na svoj način obrađuju teme koje su relevantne lokalno, ali i za cijelu Europu.

Članice platforme produciraju medijski sadržaj – podcaste, videe i različita događanja – o temama od zajedničke važnosti: mobilnost, kultura, budućnost rada, migracije, klima, ekonomija, nejednakost i diskriminacija te digitalne tehnologije. Sve se zatim prevodi na šest jezika (engleski, francuski, talijanski, poljski, njemački i španjolski) i distribuira na portalima i društvenim mrežama partnera. Ideja je kreirati atraktivan i kvalitetan sadržaj te obraditi teme koje se tiču sviju, odnosno nacionalne teme koje imaju značaj i za situaciju u drugim državama (npr. zakonodavstvo, javne politike, društveni pokreti i prosvjedi, femicid, itd).

U Europi imamo suživot brojnih kultura i životnih priča. Europa bi trebala doista biti unija, prihvaćanje različitosti, povijesti, bratstva i sestrinstva, no često imamo siromaštvo, nejednakosti, rodni jaz. Pred nama je još dug put kako bismo ispričali drugačiju priču, priču o Europi koja pripada svima i koja brine za dobrobit svakog ljudskog bića. Danas je Europa još uvijek san koji moramo izgraditi,” izjavila je Martina Di Pirro, novinarka portala Cafebabel i urednička koordinatorica Sphere.

Međutim, ovakav, prilično ambiciozan, projekt nosi i svoje izazove. Za početak, nije lako koordinirati rad redakcije koja je raštrkana u nekoliko europskih zemalja, a nemogućnost sastanaka uživo uzrokovana pandemijom dodatno je otežala rad. Ipak, Martina i Alexander ispričali su da je čitav mukotrpan proces, isprobavanje različitih modela i metoda te digitalnih alata na kraju ipak polučilo rezultate te se Sphera nastavlja razvijati.

Za kraj, izdvajamo nekoliko zanimljivih Spherinih videa i podcasta:

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano