Objavljeno

Studenti/ce rektoru Borasu zaželjeli sretan odlazak u mirovinu

Povodom 65. rođendana rektora Damira Borasa nakon kojeg mu prestaje ugovor o radu i stječu se uvjeti za odlazak u mirovinu, studenti/ce su jučer ispred sjedišta Sveučilišta u Zagrebu održali performativnu akciju kojom su iskazali svoje nezadovoljstvo radom rektorata pod Borasovim vodstvom i zaželjeli njegov odlazak. ”Od rođendana, pa do rođendana, samo čekam opoziv tvoj”, stajalo je na transparentu, piše H-alter.

Nekoliko desetaka studenata rektoru Damiru Borasu simboličnom je akcijom zaželjelo sretan 65. rođendan i još sretniji odlazak u mirovinu. Rektoru studenti zamjeraju niz pravnih povreda, nepravilnosti i uzrokovanja općeg nereda na razini sveučilišta i njegovih sastavnica.

Budući da Borasu istekom akademske godine u kojoj je navršio 65 godina prestaje ugovor o radu radi odlaska u mirovinu, studenti su mu donijeli tortu i rođendanski poklon uz balone i kartonske kape, kako i priliči jednoj rođendanskoj proslavi. Svoje poklone, kao i najljepše želje za odlaskom u mirovinu, predali su na urudžbeni ured.

Među okupljenim studentima bio je i Robert Faber, stručni suradnik na Filozofskom fakultetu koji već mjesecima pomno prati i javno razotkriva protupravne poteze rektorata s Borasom na čelu.  

”Prema Zakonu o ustanovama mandat prestaje ukoliko ističe ugovor o radu. Rektor Boras ugovor o radu sada mora produžiti, ali ga može produžiti jedino ako se to na Filozofskom fakultetu traži zbog velikih potreba u znanstveno-nastavnom radu, a ne zbog funkcije. Ona ga ne štiti od odlaska u mirovinu. Potrebe u nastavnom radu su nespojive s funkcijom rektora jer na toj funkciji imate pun opseg posla rektorskih obveza i ne možete održavati nastavne obaveze kao što je rad sa studentima”, smatra Faber.

Svoje nezadovoljstvo rektorom Borasom ne skrivaju ni sami studenti FFZG-a.

”Ovo je simbolička proslava 65. rođendana rektora jer on po zakonu i statutu nakon 65. godine mora dobiti produženje ugovora na Filozofskom fakultetu kao redovni profesor. On na FFZG-u ne može dobiti produženje mandata jer je napravio toliko kaosa na Sveučilištu da bi to bila sramota. Pod njegovom upravom ne funkcionira pola sastavnica sveučilišta – na FFZG-u ne funkcionira fakultetsko vijeće, na TTF-u ima posla za Uskok, na Hrvatskim studijima je nametnut voditelj, PMF-u je ukinuta subvencija za STEM. Na FFZG-u ne funkcionira fakultetsko vijeće, a time ni statut. Sigurno nastavljamo borbu dok se ne počne poštovati zakon i statut”, rekao je student FFZG-a Emirat Asipi .

Prije nekoliko tjedana, studentski revolt proširio se i na TTF na kojem je plenum razotkrio sumnjive poslovne aktivnosti uprave oko upisa i plaćanja školarina.

”Kao studenti Tehnološko-tekstilnog fakulteta, došli smo kako bismo vidjeli hoće li se rektor očitovati na naše zahtjeve i na zahtjeve plenuma jer uprava na TTF-u još uvijek stoji. Htjeli bismo naglasiti činjenice kao što su povrede prava na TTF-u, ali i kako Filozofski fakultet još uvijek nema studentski zbor, probleme oko bolonjskog procesa na Ekonomskom fakultetu, probleme na Hrvatskim studijima i Fakultetu političkih znanosti”, rekla je studentica TTF-a.

Iako simbolične akcije poput današnje ne zahtijevaju preveliku brojnost, današnji broj studenata svakako je mogao biti i veći budući da je rektorat zajednički izvor problema na svim fakultetima.


Povezano