Objavljeno

Kulturnjaci 2016 sa studentima i profesorima za sekularnost i autonomiju FFZG-a

Na jučerašnjoj konferencije za medije, zajedno s profesorima i profesoricama Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Kulturnjaci 2016 upozorili/e su na alarmantno stanje u toj instituciji i krizu upravljanja koja traje već mjesecima. Pokrenuli su stoga međunarodnu peticiju podrške profesorima/icama i studentima/cama Filozofskog fakulteta u Zagrebu koji/e se bore za sekularnost i autonomiju fakulteta.

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog stalnih pritisaka na Filozofski fakultet u Zagrebu, pritisaka koji ugrožavaju osnovne akademske slobode, slobodu istraživanja i misli, sudjelovanje u demokratskom upravljanju institucijom te osobito sekularnost sveučilišta”, ističe se u pismu podrške Kulturnjaka 2016. 

“Crkva je ušla u škole i vrtiće, sad je ostalo još samo da zagrabi u Sveučilište”, kazao je na konferenciji književnik Edo Popović te dodao kako – “Povijesni primjeri, od Giordana Bruna na dalje, pokazuju što se događa kad Crkva postaje vrhovni autoritet i sudac. Zemlja bi i dalje bila ravna ploča, koju na leđima nose slonovi, da njen autoritet nije poljuljala znanost”.

Profesorica Branka Galić, istaknula je da profesori/ce Filozofskog fakulteta kao i oni podržavaju načela humanosti i sekularizma te ukratko iznijela tijek događaja koji je doveo do trenutne situacije, počevši od rektora Borasa, koji je stavio suradnju s KBF-om na dnevni red Fakultetskog vijeća do imenovanja v.d.-a Željka Holjevca i novih izbora za predstavnike Studentskog zbora, koji su propali zbog neregularnosti izbornog procesa. Priča je pak nastavljena zabranom prijave promatrača za ponovljene izbore za Studentski zbor:

 

Iz otvorenog pisma Kulturnjaka 2016:

“Mi, potpisnici i potpisnice ovoga pisma, izražavamo podršku borbi profesora/ica i studenata/ica Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Solidariziramo se s njihovim pokušajima obrane sekularnosti sveučilišta, kojemu u znanstvenom istraživanju i intelektualnoj znatiželji ne smiju biti nametnuta vjerska ni ideološka ograničenja. Filozofski fakultet u Zagrebu bastion je progresivne misli i demokratskih inovacija. Na njemu je 2009. nastao pokret plenumskoga samoorganiziranja kada su ga studenti i studentice, boreći se protiv komercijalizacije visokog obrazovanja, zauzeli/e i uspostavili/e plenum kao tijelo direktne demokracije koje okuplja studente/ice, profesore/ice i ostale građane/ke. Zbog svoje šire intelektualne, društvene i političke uloge i utjecaja Filozofski fakultet očito je morao biti kažnjen, a njegova progresivna i kritička priroda drastično promijenjena. Osobito poguban način da se to ostvari podrivanje je njegova sekularnoga karaktera kao temelja slobodne i racionalne misli. Naš je zadatak da to spriječimo. Stoga je naše pismo solidarnosti poziv na djelovanje: slobodno, sekularno i demokratsko sveučilište temeljni je preduvjet za slobodno, sekularno i demokratsko društvo.”

Pismo pročitajte i potpišite ovdje.

Podršku možete izraziti na filozofski2016@gmail.com.


Povezano