Objavljeno

Blokada dekanata odgođena za siječanj

Foto: Plenum FFZG

Studenti okupljeni na Plenumu zagrebačkog Filozofskog fakulteta u utorak navečer zaključili su kako je sjednica Senata Sveučilišta u Zagrebu štetna i neprihvatljiva za Filozofski fakultet, ali i za Sveučilište, ali zbog nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana za sada su odgodili blokadu Dekanata Fakulteta i najavili ‘aktivno čekanje’ do sljedeće sjednice u siječnju, javlja forum.tm

Sudionici Plenuma složili su se da „javnost mora čuti njihov jasan stav“ i da će u tom smjeru pripremati daljnje korake, a jedan bi mogao biti i snimanje kratkih filmova koji bi ukazali na njihove probleme.

Jedan od govornika istaknuo je da interventna policija i zaštitari koji su u utorak dočekali prosvjednu povorku potpore novoimenovanim članovima Vijeća Filozofskog fakulteta ispred Rektorata Sveučilišta „šire ozračje straha“.

Na raspravi o blokadi Dekanata najviše se razgovaralo o novim koracima Plenuma, pripremi materijala kao i malih akcija koje će provoditi u predblagdansko vrijeme. Blokadu su odgodili zbog blagdana jer smatraju kako bi ovo vrijeme umanjilo odaziv studenata, ali i odjek u javnosti.

Senat Sveučilišta u utorak je raspravljao o stanju na Filozofskome fakultetu, a u jednom od zaključaka pozvao je profesore, djelatnike i studente Filozofskog da poštuju zakonsku i statutarnu proceduru. 

„Senat Sveučilišta u Zagrebu poziva sve profesore, djelatnike i studente FF-a da poštuju zakonsku i strukturalnu proceduru unutar koje mogu ostvariti sve svoje zadaće i postići sve ciljeve za koje se na regularnim tijelima u okviru njihovih ovlasti demokratskim postupkom i voljom većine odluče“, stoji u jednom od pet zaključaka Senata, koje je potpisao rektor Damir Boras.

Novoimenovani članovi Vijeća Filozofskog fakulteta u Zagrebu izabrani su 21. studenoga na izvanredna sjednica Fakultetskoga vijeća, koju nije sazvao obnašatelj dužnosti dekana Željko Holjevac. Na njoj je za novoga o. d. dekana Filozofskog predložen profesor Neven Budak, a pokrenut je i postupak izbora novog dekana.

Rektor zagrebačkog sveučilišta Boras ne priznaje legitimitet novoizabranim članovima Fakultetskog vijeća.


Povezano