Objavljeno

Plenum danas raspravlja o blokadi dekanata

Interventna policija je danas okružila zgradu zagrebačkog sveučilišta kako bi studentima, profesorima i drugima okupljenima u Povorci podrške za Filozofski fakultet onemogućila ulazak u dvorište Sveučilišta. Predstavnici Filozofskog fakulteta uspjeli su ishoditi raspravu o Filozofskom, no kako odluka Senata nije zadovoljila očekivanja studenata i profesora na Plenumu će se raspravljati o blokadi dekanata.

Iako su okupljeni pjevali ‘Gaudeamus’ prorektor Ante Čović pozvao je policiju, na što su studenti i profesori okupljeni u Inicijativu za Filozofski poručili da je to ‘Sramota, a ne Sveučilište!’ U povorci je bilo oko 200 studenata i profesora, a krenuli su na sjednicu Senata zakazanu za 12 sati. Nitko od njih na istu nije pozvan jer Senat, kako kažu, ne priznaje ‘samoproglašeno’ vodstvo fakulteta. Ipak novoizabrani predstavnici Filozofskog uspjeli su pristupiti Senatu i izboriti se da im rektor Boras odobri točku dnevnog reda.

Kratko nakon početka sjednice sveučilišnoga Senata, profesor Neven Budak obratio se predstavnicima Filozofskoga fakulteta koji su u prosvjednoj šetnji stigli pred sveučilišni Rektorat.

“Rektor nam je dopustio da budemo na sjednici Senata bez prava glasa. Ne priznaje nas kao legitimne predstavnike Filozofskoga fakulteta, a točka o Filozofskome fakultetu uvrštena je na sam kraj sjednice”, izjavio je Budak.

Posvjedočio je kako je osobno zamolio da točka o Filozofskome fakultetu bude prva na sjednici Senata kako se okupljeni ne bi morali čekati ispred Rektorata, te da je zamolio trenutačnoga o.d. dekana Željka Holjevca da se osobno za to zauzme, ali je Holjevac rekao kako ne vidi razlog za to.

 

Studenti i profesori Filozofskog fakulteta od Senata su zatražili priznanje odluka o opozivu dosadašnjih predstavnika FFZG-a u Senatu, a onda i odluka o izboru novih predstavnika Filozofskog fakulteta u Senatu Sveučilišta i Vijeću društveno-humanističkih znanosti. Drugi zahtjev odnosi se na nazočnost njihovih predstavnika na sjednici Senata, na kojoj će moći zastupati interese njihova fakulteta. Rektor ih na sjednicu nije pozvao, iako ih je Vijeće FFZG-a imenovalo i Sveučilište obavijestilo o imenovanju. Isto tako, zahtijevaju priznanje Odluke o usvajanju Deklaracije o upravljanju Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, zatim usvajanje odluke o razrješenju dekana Željka Holjevca. Peti zahtjev odnosi se na usvajanje odluka Vijeća FFZG-a kojom se predlaže imenovanje redovitog profesora Nevena Budaka za novog vršitelja dužnosti dekana do izbora novog dekana.

Senat je na sjednici, zaobišavši Sveučilišni odbor za statutarna pitanja, proglasio nevažećima: razrješenje o. d. dekana Holjevca, imenovanje profesora Nevena Budaka o. d. dekanom, razrješenje starih i imenovanje novih članova Senata te pokretanje postupka izbora novog dekana, a njihove zaključke u cijelosti možete pročitati ovdje

Plenum Filozofskog fakulteta tijekom dana je najavio raspravu o blokadi dekanata na večerašnjem 215. Plenumu, u slučaju negativnih vijesti sa sjednice Senata.

„Čekamo vijesti sa sjednice Senata! Ovisno o sjednici, večeras ćemo odlučiti o daljnjem djelovanju. Ako ishod sjednice Senata bude poražavajući za Filozofski, ako profesor Holjevac ostane o.d. dekana, raspravljat će se o blokadi dekanata!

Boras ne priznaje volju Filozofskog fakulteta i negira odluke Vijeća. Danas se radi o nametanju uprave, sutra o štetnim ugovorima, preksutra o školarinama. Sve to uz pokušaje ušutkivanja i primjenu gole sile – jučer na Filozofskom zaštitari, danas na Sveučilištu interventna policija. SVI NA PLENUM DANAS U 20H U D7!”

Kako vijesti sa sjednice Senata nisu pozitivne, Plenum FFZG večeras će u 20 sati odlučiti o daljnjem djelovanju. Izjavu studenata i studentica koja je objavljena na facebook stranici Plenuma prenosimo u cjelosti:

“Danas je na sjednici Senata uz 8 suzdržanih glasova prihvaćeno pravno mišljenje jednog privatnog odvjetničkog ureda, kojega rektor valjda plaća od studentskih školarina: Vijeće Filozofskog fakulteta nije legalno pa shodno tome nisu legalne ni odluke koje je Vijeće donijelo. Radi se o sljedećim odlukama koje je Vijeće donijelo, a koje je Senat danas, zaobišavši sveučilišni Odbor za statutarna pitanja, proglasio nevažećima: razrješenje o. d. dekana Holjevca, imenovanje profesora Nevena Budaka o. d. dekana, razrješenje starih i imenovanje novih članova Senata te pokretanje postupka izbora novog dekana.

Predstavnici Filozofskog pušteni su na sjednicu Senata, ali nisu imali pravo glasa, ni pravo na sudjelovanje u raspravi. Ispred zgrade Sveučilišta postavljen je kordon interventne policije koja je štitila rektorat od mirnog prosvjeda studenata i profesora Filozofskog fakulteta za vrijeme sjednice Senata.

Rektore Boras, uskoro ćete javnosti i svojim kolegama morati pogledati u oči i preuzeti odgovornost za svu štetu koju ste nanijeli Filozofskom, Sveučilištu i visokom obrazovanju u cjelini. Najveći diktatori u povijesti pozavidjeli bi Vama i vašim bliskim suradnicima na uzurpiranju položaja i manipulacijom čitavom jednom velikom institucijom kao što je Sveučilište u Zagrebu. U povijesti ćete ostati zapisani kao najgori rektor koji nad studentima provodi nasilje u vidu gole sile interventne policije, kao i rektor koji ne samo da je dopustio, nego nijednom riječju nije osudio dovođenje privatne zaštitarske tvrtke na Filozofski fakultet koja je zatvorila čitavo krilo zgrade Fakulteta, uključujući knjižnicu i referadu, usred ispitnih rokova i upisa.

Sredstva kojima se služite za ostvarivanje vlastitih materijalnih povlastica i blagodati, kako osobnih, tako i Vaših suradnika, za svaku su osudu i u najnovijoj hrvatskoj povijesti neviđena. Da imate imalo savjesti, odstupili biste s dužnosti i prestali se kompromitirati i kaljati si obraz. Ovako, ostaje vam gackanje u blatu pravnog kaosa koji ste sami proizveli, a svakim Vašim novim postupkom i korakom postajete apsolutno najomraženija figura Sveučilišta u Zagrebu. Pitanje je dana kada će sve Vaše malverzacije izaći na svjetlo dana iz mračnih hodnika i soba u rektoratu gdje se okupljate u kasnim noćnim satima sa svojim suradnicima.

Utješna je činjenica da na Filozofskom nećete dobiti produženje za još jedan mandat i da Vas uskoro očekuje mirovina. Pobijedit će logika čiste biologije i svijet će ostati na nama, studentima, koji za razliku od Vas, osuđujemo nasilje i nasilno djelovanje te se vodimo visokim moralnim i etičkim principima i načelima brige za opće dobro, pri čemu smo svoje greške spremni priznati u svakom trenutku.

Rektore, mi, studenti, osjećamo duboki sram što studiramo na Sveučilištu kojem ste Vi na čelu.

Zar sumnjate u svoju djecu?
Mislite da ne pamte?”

PLENUM JE ZAKAZAN ZA 20 SATI.

Povezano