Objavljeno

Studenti/ce medicine educiraju mlade o prevenciji bolesti uzrokovanih HPV-om

Studenti i studentice hrvatskih medicinskih fakulteta prepoznale su potrebu sustavne edukacije mladih o važnosti prevencije te pokrenule kampanju Budi mRAK kako bi informirale učenice i učenike o dostupnim oblicima prevencije bolesti koje uzrokuje HPV infekcija.

U posljednja dva mjeseca, u četiri hrvatska grada, u ukupno 26 srednjih škola, održali su interaktivne radionice za više od 2600 učenika i učenica. Cilj je na ovaj način srušiti predrasude koje su rezultat neznanja te ključna prepreka u donošenju informiranih odluka o zdravlju.

„Budući da smo i sami, ne tako davno, bili u srednjim školama, lako nam je poistovijetiti se sa srednjoškolcima i na njima blizak i zanimljiv način približiti temu odgovorne brige za vlastito zdravlje. Kroz edukacije koje držimo u srednjim školama, susreli smo se s učenicima i učenicama koji su pokazali veliki interes za cijepljenje protiv HPV-a“, istaknula je nacionalna dužnosnica za javno zdravstvo iz Međunarodne udruge studenata medicine Hrvatske – CroMSIC, Kristina Stamenković.

Hrvatska je jedna od sedam zemalja u svijetu koja je osigurala besplatno cjepivo protiv HPV-a, koji može uzrokovati čak šest vrsta raka, no još uvijek se relativno mali broj mladih, odnosno roditelja odlučuje na ovaj oblik sigurne i pouzdane zaštite. Kako bi još jednom podsjetili na važnost edukacije i informiranja o bolestima uzrokovanim HPV infekcijom, u sklopu Europskog tjedna borbe protiv raka (26. – 31. svibnja) studenti/ce su na jednom mjestu okupile brojne predstavnike zdravstvenog sustava, stručnjake te osobe iz javnog života poput Jelene Veljače, Ide Prester, Brune Šimleše, Tomislava Ricova, Tare Thaller, Mie Rkman i drugih.

Srednjoškolci često kažu da nisu ni znali za mogućnost besplatnog cijepljenja u 8. razredu. Ove je godine besplatno dostupno cjepivo za sve učenike i učenice srednjih škola, a upravo kroz Budi mRAK projekt i edukacije studenata mogu saznati sve što ih zanima vezano uz prevenciju i spolno zdravlje“, izjavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivana Pavić Šimetin.

Kampanju možete pratiti ovdje.


Povezano