Objavljeno

Peto izdanje festivala Umetnost radi akcije: Od tajnog sestrinstva do festivala u čizmama politike

U Novom Sadu od  1. do  3. studenog održan je peti po redu festival Umetnost radi akcije u organizaciji novosadske lezbijske organizacije NLO.  S Biljanom Stanković Lori popričali smo malo o prošlosti, sadašnjosti i budućnosti ove manifestacije.


Što može sadržajno ponuditi novosadski lezbijski festival? U čemu se razlikuje od ostalih regionalnih ženskih festivala poput BeFema, PitchWise-a, FemInNiš-a i u kojoj su mjeri oni povezani?

– Svatko u svom regionu reagira na vlastiti kontekst. U Srbiji postoje tri festivala od kojih svaki polazi iz vlastite perspektive – BeFem je akademsko teorijski, Feminiš ima praktičnu, edukativnu podlogu i mobilizira nove snage, a Umjetnost radi akcije je u teškim čizmama politike. Sva tri se dobro nadopunjuju, a tu i tamo šetamo i s PitchWise-om. Što se sadržaja tiče oni se razmjenjuju, no tek se ove godine radi na pravom umrežavanju. Festival je ove godine krenuo aktivistički i filmski. Prikazani filmovi  Audre Lorde – The Berlin Years 1984. to 1992. koja je potakla prvi pokret “crnih“ Nijemaca/Njemica i  ohrabrivala “bijele“  feministkinje da se suoče s vlastitim rasizmom i dokumentarac  Odnosi. 25 godina lezbijske grupe Škuc– LL Ljubljana o grupi Škuc i uopće lezbijskom pokretu u bivšoj Jugoslaviji. Obje projekcije polučile su velikom i posjećenom diskusijom.

Biljana Stanković Lori ispričala nam je kako je sve počelo prije nekoliko godina takozvanim sister vikendima kada su se u velikoj kući na tajnom mjesto skupljale lezbe iz svih gradova Srbije ne bi li radile žurke i kulturni program.  -Sve je krenulo iz radionica s lezbijkama koje uopće nisu mogle pričati o tome da su gej, pa smo na prvom festivalu izložile radove koji su proizašli iz tih kreativnih radionica. A onda smo krenule na lezbijske umjetnice i javni prostor.

Što se u međuvremenu promijenilo?

– Umorile smo se od lezbijki iz regiona koje nije zanimao program već samo žurke! NLO je mala organizacija, a njih je bilo puno, tko će njih koordinirati.

Tako je NLO 2011. odlučio umjesto putujućih lezbijki, podržati one koje rade lezbijsku umjetnost, bilo da su i same lezbijke bilo da se bave lezbijskim temama. Time su okupirale javni gradski prostor i stekle priliku za dopiranje do šire publike…

– Htjele smo, umjesto da plaćamo publici, platiti umjetnicama, a da publika dođe sama. Ovo je bio drugi festival kojim se javno poziva i strejt i  lezbijska publika. Željeli smo implantirati aktivističku umjetnost  u javna gradska događanja.To jest nekakav lezbijski geto u javnom prostoru, intimno je ali se radi o sadržaju koji se može dijeliti, a ne educirati male zatvorene krugove.


Tijana Popivoda
, jedna od organizatorica Festivala povjerila nam je i ciljeve koje kane ostvariti u budućnosti. Osnovna ideja je proširiti vijest o postojanju festivala koji predstavlja lezbijske pjesnikinje, talk showove, pjesnikinje i organizatorice prvog  Dyke Marcha u San Franciscu. Također bi htjele da bar jedan dio građanstva prepozna festival Umetnost radi akcije kao bilo koji drugi festival koji se održava u Novom Sadu.

Sjetite se otpora: Pussy Riot, poezija, proza i publicistika

Ove godine cure su osmislile literarnu večer koja je predstavila radove regionalnih lezbijskih književnica Jelene Andjelovski, Nore Verde, Aide Bagić i drugih, pjesme iz amaterskog aktivističkog pera, aktivističke pamflete i sadržaje poput Hipster Dyke lezbijske kolumne queer.hr-a. Izveden je i poseban performmance, homage članicama Pussy Riot koje nakon čitave strke oko suđenja sad gule robiju negdje u Sibiru.

Subota je prošla veselo i šareno na Ženskom bazaru gdje su cure prezentirale svoje radove dok se u kuhinji spravljao magični ručak koji je sve lezbijske i ostale posjetiteljice trebao privući veganstvu jer ono u mnogočemu uključuje feminističke principe.

Da nestankom tajnosti festivala nije nestalo žurki dokazao je subotnji večernji program.

Gabriela  Benak izvodila je glasom i violinom svoje djelo Life, a aktivističke LoBo bubnjarke i Maloya Maloti, napunile su, raspjevale i rasplesale dupkom pun prostor CK13.

Maloya Maloti koja inače nastupa po Berlinu s raznolikim repertoarom za ovu je prigodu pripremila kombinaciju popa i ex-ju bisera. Povjerila nam je da i to da joj je Novi Sad omiljeni grad za svirke.

-Moj repertoar im, čini mi se, najviše paše. Bila je sjajna energija i ja sam bila skroz opuštena tako da smo se dobro proveli. Posebno zadovoljstvo mi je bio spontani nastup s kolegicom Tajanom. Poslije jedne probe uspjele smo se divno uklopiti i to se pokazalo kroz ovacije, đusku i pjevanje. Za poželjeti, zaista, kazala je Maloti.

{igallery 91}


Povezano