Objavljeno

Što Zagreb Pride udruženje priprema u 2011?

Aktivistička politička platforma Zagreb Pridea je queer-feministička.

Zagreb Pride se razvio iz mirovnog i antiratnog pokreta, feminističkog pokreta, pokreta zelenih i pokreta za prava životinja te pokreta za ljudska prava i LGBTIQ pokreta, a vrijednosti koje Zagreb Pride podržava su jednakost, ravnopravnost i nediskriminacija, mirotvorstvo i antimilitarizam, očuvanje okoliša, laicizam te sloboda, samoodređenje pojedinaca/ki i grupa.

Kao neformalna grupa pri različitim LGBT i srodnim organizacijama djeluje od 2002., a od 10. 09. 2008. udruženje Zagreb Pride registrirano je kao nevladina organizacija.  Udruženje Zagreb Pride sastoji se od tri tijela (Skupština, Koordinacijski odbor, Projektni timovi) uz koja djeluje i jedan autonomni kolektiv – Organizacijski odbor Povorke ponosa. Udruženje Zagreb Pride svake godine sve šire, koordiranije i kreativnije radi na svojim ciljevima, te je primjer najinkluzivnije LGBTIQ organizacije u Hrvatskoj.

 

Za Vox Feminae Zagreb Pride izdvaja svoja 3 najznačajnija uspjeha u 2010.

Osnivanje Centra za LGBT ravnopravnost

Zbog potrebe da se suprotstavimo nasilju protiv LGBTIQ osoba kojemu smo svakodnevno izloženi/e,  tri najveće nevladine organizacije koje se bave zaštitom prava LGBT osoba: Lezbijska organizacija Rijeka LORI, Queer Zagreb i udruženje Zagreb Pride, osnovale su Centar za LGBT ravnopravnost koji nudi direktnu pravnu i psiho pomoć.

Unatoč birokratskom i policijskom otporu Povorka ponosa je prošla preko Trga bana Jelačića

Grad Zagreb nije nam dopustio da zaustavljamo promet i natjerao nas da hodamo nogostupima, prvi puta u 9 godina Povorki ponosa. Policija je ove godine pokušala smanjiti našu vidljivost tako što nas želi provesti Trgom bana Jelačića – IZA KIOSKA.  Uzvicima „Hoćemo Trg!“ izborili smo se za prolazak tramvajskom prugom, ispod zastava duginih boja, među građane i građanke Zagreba, gdje nam je i mjesto.

Zagreb Pride nije izborio samo pobjedu za kulturu mirnog i nenasilnog prosvjedovanja za Povorku ponosa, već i za sve građane i građanske inicijative koje imaju pravo demonstrirati, izraziti se i oduprijeti opstrukcijama vlasti.

4-minutni Zagreb Pride video spot pušten na HTV-u

Montažom LGBT verzije covera za spot “Fuck you” željelie smo prije svega poslati poruku LGBT omladini i ohrabriti ih da homofobi zaslužuju i drugačiju poruku od ustrašenog lica i masnice na našim licima. I prilikom snimanja spota i odličnog odaziva nismo ni sanjali da bi spot u cijelosti bio pušten na HTV-u u minutama emisije Otvoreno. Unatoč toj ohrabrujućoj poruci Katedrale duha, i dalje smo u studiju sjedili sa talibanima koji su samo htjeli napraviti freakshow, umjesto da smo o ljudskim pravima raspravljali s onima koji su dužni da ih štite.

3 cilja kojima će Zagreb Pride najviše biti zaokupljen u 2011.


Vlada RH predložila, a Sabor RH izglasao Nacionalnu strategiju za suzbijanje homofobije i transfobije u RH

Zagreb Pride je kao članica Centra za LGBT ravnopravnost poslao Vladinom uredu za ravnopravnost spolova preporuku da u sklopu Nacionalnih politika ravnopravnosti spolova 2011 – 2015 (u procesu izrade) prihvati i Strategiju za suzbijanje homofobije i transfobije, u koju bi se, osim nevladinih organizacija, uključile i sama Vlada, institucije i sveučilište.

Osim što se nadamo da će se u suzbijanje homofobije i transfobije po prvi puta direktno uključiti institucije, ni naše djelovanje neće izostati.  Projekt Zajedno protiv diskriminacije LGBT osoba, koji  će provoditi Zagreb Pride, zajedno sa Queer Zagrebom i Centrom za mirovne studije prepoznale su i europske institucije koje su mu dale znatan dio financijske podrške.

Službeno proglašenje i obilježavanje 17.5. Međunarodnog dana borbe protiv homofobije

Osim što i sami planiramo napraviti otvorenje najveće Pride sezone do sada, cilj nam da ovaj dan, baš kao Međunarodni dan ljudskih prava i Međunarodni dan žena počinju obilježavati i naše institucije, prije svega zakonodavna i izvršna vlast. Uostalom, kako to i obilježavaju europske institucije.

Deseta Povorka ponosa 2011 najveća do sada s velikim programskim jedinicama za pamćenje

Osim nove rute i drugih iznenađenja, Zagreb Pride planira za desetu Povorku ostaviti i nešto za povijest: dvije publikacije, izložbu o povijesti deset Povorki ponosa i jedan dokumentarni film.

 

Zagreb Pride još u studenom 2010. obznanio poziv za priključenje Organizacijskom odboru Povorke ponosa 2011, a u 2011. kreće sa edukacijama i sve popularnijim Partycipacijama, od kojih je slijedeća na rasporedu u subotu 29. siječnja.

23. siječnja 2011. u 18 sati, u AKC Medika, Pierottijeva 11, možete prisustvovati predavanju Gordana Duhačeka na temu Uvod u metodologiju Zagreb Pridea, kojom Zagreb Pride otvara ciklus Prajdionica, LGBT studija za početnice/ke. Svoj dolazak potvrdite na: info@zagreb-pride.net


Povezano