Objavljeno

Španjolska profesorica dobila 1,5 milijun eura za istraživanje ženskog pisma

Carme Font, profesorica engleske književnosti na Autonomnom sveučilištu u Barceloni (UAB), dobila je stipendiju u iznosu od 1,5 milijun eura od Europskog istraživačkog vijeća (ERC) za istraživanje tekstova ženskih autorica u razdoblju od 1500. do 1780. godine.

Njezin zadatak nije toliko usmjeren na otkrivanje nepoznatih ili nevidljivih autorica, već na etabliranje glasova pojedinki čije je rad tradicionalno bio derogiran kao previše osoban ili kao “žensko pismo”.

“To su bile žene bez formalnog obrazovanja. Pisale su popularne tekstove i pisma o religiji i politici. Njihovi tekstovi su manje sofisticirani i nisu djela slavnih autorica, ali to ne znači da nisu vrijedni pažnje,” rekla je Font.

Tekstovi se bave različitim temama, od filozofije i prirode duše do svakodnevice, bračnih problema, zlostavljanja i osobnih frustracija. Promatrani u cjelini, oni podrivaju ideju da su žene u ranom modernom periodu bile pasivne ili intelektualno inferiorne.

“Tekstovi tih žena bili su smatrani beznačajnima, pukim ponavljanjem onoga što su muškarci već napisali. Većina tih žena nije imala formalno obrazovanje, stoga su pisale na neformalan način, nisu slijedile formalne stilske odrednice i zbog toga im je bilo rečeno da njihovo pisanje nije ‘pravo’ pisanje, da ne poštuju slijed uzroka i posljedice i tako dalje. Na taj način su bile marginalizirane,” objasnila je Font.

Dodala je da postoje deseci žena koje su imale duboko razumijevanje ljudske prirode i duše te ga artikulirale na način koji nimalo ne zaostaje za idejama njihovih muških suvremenika.

“Cilj projekta je promijeniti percepciju i prepoznati da čak i žene koje su pisale na drugačiji način, da njihove ideje imaju intelektualnu vrijednost,” kazala je Font. / The Guardian


Povezano