Objavljeno

Prapovijesne žene bile su snažnije od današnjih profesionalnih sportašica

Znanstvenici s Cambridgea otkrili su da su prapovijesne žene imale veću snagu u gornjem dijelu tijela od, primjerice, ženskog veslačkog tima.

Kako bi ispitali koje su sve fizičke zadatke žene u prošlosti morale obavljati, istraživači su posegnuli za kostima žena koje potječu iz perioda od ranog neolitika do srednjeg vijeka. Te drevne kosti su usporedili s kostima sportašica koje su članice elitnog sportskog kluba Cambridge University Women’s Boat Club, a koje treniraju 18 sati tjedno.

Unatoč tome što su te žene u izvanrednoj fizičkoj formi, njihove neolitičke prethodnice imale su oko 16% snažnije ruke od današnjih sportašica i čak 30% snažnije od ruku prosječnih studentica s Cambridgea, pokazalo je istraživanje.

Kosti živućih sportašica analizirane su pomoću CT-a, a zatim su rezultati uspoređeni s uzorcima kostiju žena iz neolitika, brončanog i željeznog doba. Analiza kostiju također je otkrila zbog čega su drevne žene imale tako snažne ruke.

“Uglavnom vidimo tragove mljevenja žitarica,” rekla je dr. Alison Macintosh. “Tehnologija za mljevenje bila je ista u neolitiku, brončanom i željeznom dobu.”

Mljevenje žitarica bio je monotoni posao koji je zahtijevao sjedenje i dugotrajno mljevenje rukama naprijed-nazad, a upravo je takav repetitivni, fizički manje zahtjevan rad koji se može ponavljati satima vrlo sličan pokretima koji se koriste u veslanju,

“Ovo istraživanje je važno jer zasad nemamo puno uvida u ponašanje i svakodnevne živote žena iz prošlosti,” objasnila je Macintosh. “U antropologiji je novina da se u istraživanje uključi i analiza živućih ljudi kako bismo dobili jasniju sliku o prošlosti. Takve uvide imamo samo o muškarcima. Pokazalo se da smo u potpunosti podcijenili razmjere ženskog rada i napor koji su njihova tijela podnosila,” istaknula je. Independent


Povezano