Objavljeno

Španjolska postrožila zakonsku definiciju silovanja

Španjolska je postrožila svoj zakon vezan uz seksualno nasilje. Do sada su žene nakon silovanja morale dokazivati da je u napad bilo uključeno nasilje ili zastrašivanje, a sada zakon silovanje definira jednostavno kao seks bez pristanka.

„Nijedna žena nikad više neće morati dokazati da je nasilje ili zastrašivanje bilo uključeno kako bi se smatralo da je riječ o silovanju,” izjavila je ministrica za ravnopravnost Irene Montero.

Raspravu o promjeni zakona potaknuo je slučaj silovanja u Pamploni iz 2016. godine. Napad se dogodio tijekom festivala trčanja s bikovima. Petorica muškaraca, koji su se nazivali „vučjim čoporom,” silovala su djevojku od 18 godina. Prvotno su osuđeni za seksualno zlostavljanje, a ne za silovanje. Snimili su napad, tijekom kojeg je žena prikazana pasivnom, što su suci tumačili kao pristanak, a ne kao reakciju na traumatičan događaj.

Presuda je izazvala provjede diljem zemlje, a aktivistkinje su tražile reformu zakona. Vrhovni sud je 2019. godine ukinuo presudu i svu petoricu osudio za silovanje. Kazne su im povećane s devet na 15 godina.

Montero ističe kako je novi Španjolski zakon inspiriran švedskim zakonom iz 2018. godine koji silovanje definira kao bilo kakav seksualni čin bez izričitog pristanka. Takvi su zakoni inače iznimka. Naime, samo 12 od 31 europske zemlje silovanje definira kao seksualan odnos bez pristanka. Među njima je i Hrvatska. Druge zemlje definiraju ga ovisno o tome je li u napad uključena prijetnja ili fizičko nasilje.

Francuska političarka Esther Benbassa predložila je da se sličan zakon inkorporira i u francusko zakonodavstvo. [K.D.] LeMonde…


Povezano