Objavljeno

Španjolska dijeli napuštena sela najboljim projektima revitalizacije

A Barca, selo u sjeverozapadnoj španjolskoj regiji Galiciji, jedno je od tisuću napuštenih naselja koje lokalne vlasti žele dati onima koji osmisle najbolji prijedlog njihova razvoja i zaštite građevina.

Španjolski Nacionalni zavod za statistiku procjenjuje kako u državi postoji oko 2900 takvih napuštenih sela, od čega se više od polovice nalazi u ruralnim područjima poput Galicije ili Asturije, čiji su se stanovnici preselili radi potrage za boljim obradivim zemljištem ili u veće gradove.

Zbog ekonomske krize i velikog postotka nezaposlenih, vlasnici tih sela sada su prisiljeni staviti ih na prodaju, a procjenjuje se kako bi njihovi budući kupci mogli biti pisci, slikari ili poduzetnici ruralnog turizma.

Ova napuštena sela najviše privlače upravo strane turiste, poput britanskog umirovljenika Neila Christiea, koji je kupio i obnovio jedan kameni zaselak kako bi mogao pobjeći od stresnog života u Londonu. Sjeverozapadnu Španjolsku opisuje kao jednu jako lijepo regiju s dragim ljudima, mjesto gdje se može pronaći prava kvaliteta života.

Ipak, u Španjolskoj se nadaju da će budući vlasnici pokrenuti lokalno poslovanje i otvoriti nova radna mjesta.

Izuzev Britanaca, najčešći kupci ruševnih sela su i Norvežani, Amerikanci, Nijemci, Rusi, te čak i Meksikanci. [I.M.Ž.] TheLocal…


Povezano