Objavljeno

Sofia Pride održan pod sloganom ‘Različiti, ali jednaki’

Više od 1000 ljudi se okupilo 27. lipnja na osmoj po redu povorci ponosa pod sloganom “Različiti, ali jednaki” u glavnom gradu Bugarske. Kao glavni fokus ovogodišnjeg Pride-a organizatori/ce su istaknuli/e problem seksualne diskriminacije u obrazovnim institucijama. Navode kako bi se ljude trebalo educirati o različitim seksualnim orijentacijama još u školi.

S druge strane, pravoslavna crkva je osudila incijativu. Deseci su se okupili kako bi protestirali protiv Sofia Pride-a. Sa skandiranjima i povicima pristaše nacionalističkih formacija i protivnici/e parade usprotivili/e su se vrijednostima koji im se nameću iz inozemstva te su osudili/e deklaracije s kojima su veleposlanici podržali paradu.

Podupiratelji/ce prava LGBT zajednica u Bugarskoj okupili/e su se blizu Spomenika Sovjetske armije sa zastavama u duginim bojama. Događaj je bio osiguran s nekoliko kontrolnih punktova, a među okupljenim mnoštvom bilo je i političara, diplomata, predstavnika kulturnih institucija i nevladinih organizacija i heteroseksualnih parova.

“LGBT osobe imaju jednaka ljudska prava i ova parada je simbol stremljenja ka razumijevanju, tolerantnciji i jednakim mogućnostima za sve”, izjavila je veleposlanica Velike Britanije u Bugarskoj, Emma Kate Hopkins. U duhu ovogodišnjeg Pride-a čija tema je “Jednaka prava u obrazovnoj okolini”, britanska veleposlanica je ukazala da su obrazovanje i edukacija ključni za promjenu mišljenja.

Sudionici/e su bili razočarani/e neprisutnošću gradonačelnice Sofije, Jordanke Fandakove, jer je u pojedinim europskim državama postala tradicija da gradonačelnici/e budu na čelu kolone. Predstavnici LGBT zajednice podsjetili su da kao i svi ostali građani/e plaćaju poreze i brinu za grad u kojem žive.

Kada su pristaše pokreta Nacionalni otpor prošle ulicom Georgija Stojkova Rakovskog, jedan od aktera, stojeći na pločniku kraj Nacionalne akademije za kazališnu i filmsku umjetnost, demonstrirao je javno svoje protivljenje prema sudionicima povorke, što je povećalo napetosti i dovelo do intervencije policije.

Marširajući ulicom, prosvjednici su skandirali poruke mržnje te su zapalili zastavu Europske unije. Njih stotinjak se okupilo pred zgradom Gradskog poglavarstva tražeći ostavku gradonačelnice Jordanke Fandakove, zbog toga što je ‘poduprla’ paradu. Isto tako, prosvjedovali su i zbog pisma 18 veleposlanika koji su podržali Paradu ponosa. Borislav Asenov iz pokreta Nacionalnoga otpora izjavio je da se s organiziranjem parade “agresivno nalaže sodomija među mladima”. Nadalje, Sveti sinod je definirao homoseksualnost kao neprirodnu strast koja šteti pojedincima, obitelji i društvu. Protiv događanja se izjasnila i grupa intelektualaca, znanstvenika i izdavača.

Zašto je Gay Pride potreban Sofiji dovoljno govori činjenica da je presuda za ubojstvo studenta medicine Mihaila Stojanova, koje se dogodilo prije sedam godina, stigla tek tjedan dana prije ovogodišnjeg Pride-a.

Radoslav Kirčev, koji je u trenutku ubojstva bio maloljetan osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, a Aleksandar Georgiev na 13 godina te su dužni isplatiti obitelji 250,000 leva.

Stojanov je pretučen 30. rujna 2008. godine u Borisovom parku u Sofiji. Prema medicinskom izvještaju, umro je od gušenja. Kirčev i Georgiev su priznali da su napadali mladiće u parku kako bi ga ‘pročistili’ od homoseksualaca. Ubojstvo Stojanova postalo je povod aktivistima/kinjama za LGBT prava da zatraže da zločini počinjeni na temelju seksualne orijentacije ili rodnoga identiteta žrtve budu uvedeni u Kazneni zakon. No, unatoč nizu prosvjeda i mnogobrojnim pismima nacionalnih i međunarodnih organizacija, još uvijek nije došlo da takvih promjena u Kaznenom zakonu. [P.Ć.] Vesti.bg /Gama News /Darik News /Sofia Pride /News 7


Povezano