Objavljeno

Bugarska vlada tvrdi da je Julia Kristeva bila tajna agentica

Foto: The Guardian

Bugarsko državno povjerenstvo zaduženo za identificiranje suradnika/ca komunističkih tajnih službi objavilo je da ima dokaze da je psihoanalitičarka i filozofkinja Julia Kristeva, koja od sredine 60-ih živi u Francuskoj, radila kao agentica bugarske tajne službe u doba komunizma, piše Balkan Insight.

Povjerenstvo tvrdi da je zaključak donesen na temelju proučavanja dokumenata s kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koji otkrivaju njenu poveznicu s tajnom službom pod kodnim imenom Sabina počevši od 1971. godine. No, iz dokumenata nije vidljivo koliko dugo je Kristeva radila kao agentica, koji su joj bili zadaci i je li bila plaćena.

U otvorenom pismu objavljenom na francuskom portalu BibliObs, Kristeva je napisala da optužbe “nisu samo groteskne i lažne”, već predstavljaju “napad na njenu čast i njen rad”. Zaprijetila je tužbom svim medijima koji objave “klevetničke i neistinite podatke” o njenom spisu. 

Kristeva je bila jedna od predvodnica francuskog trećeg vala feminizma uz Simone de Beauvoir, Hélène Cixous i Luce Irigaray. Uz Rolanda Barthesa i Jacquesa Lacana spada među vodeće figure poststrukturalizma. Napisala je više od trideset knjiga, uključujući Crno sunce: depresija i melankolija, Moći užasa: Ogled o zazornosti i trilogiju Ženski genij: Život, ludilo, riječi: Hannah Arendt, Melanie Klein, Colette.


Povezano