Objavljeno

Bugarski Ustavni sud proglasio Istanbulsku konvenciju protuustavnom

Prosvjed za ratifikaciju Istanbulske konvencije u Bugarskoj (foto: Eurochild)

Bugarski Ustavni sud je 27. srpnja proglasio Istanbulsku konvenciju neustavnom, a kao osnovni argumenti navode se brisanje granica među rodovima, mogućnost legalizacije istospolnih brakova te prepoznavanje “trećeg roda”, javlja portal Sofia Globe.

Ratifikacija Konvencije je predmet kontroverza od početka ove godine, a protiv nje su se izjasnili vladajuća konzervativna koalicija, opozicija i Crkva.
Ustavni sud smatra kako je definicija roda kao društvenog konstrukta koja se nalazi u Konvenciji protuustavna i protuzakonita budući da je rod definiran kao biološko obilježje, a rodne uloge su određene tim istim biološkim karakteristikama. To bi značilo kako bi Bugarska morala pravno priznati pojam roda.
 
Nadalje, Ustavni sud zaključio je kako Istanbulska konvencija nastoji nametnuti “rodnu ideologiju” prema kojoj pojedinci mogu u bilo kojem trenutku promijeniti svoju rodnu pripadnost, bez obzira na svoj spol. Isti je argument korišten diljem Europe od strane ultrakonzervativnih skupina koje smatraju da je Istanbulska konvencija prijetnja tradicionalnim obiteljskim vrijednostima, te je time štetna za cjelokupno društvo.

U presudi stoji i da korištenjem pojma roda kao društvenog konstrukta, Konvencija briše razlike između muškog i ženskog spola kao bioloških odrednica, što navodno samu svrhu Konvencije čini ništavnom budući da bi društvo tako izgubilo sposobnost raspoznavanja razlika između muškaraca i žena, čime bi borba protiv nasilja nad ženama postala formalan, no nedostižan cilj.

Ova  je odluka izazvala negativne reakcije bugarskih neprofitnih organizacija koje se bave ljudskim, dječjim, ženskim i LGBTI+ pravima, proglasivši je najgorom odlukom suda do sada. Naglašavaju i kako je ova odluka korak unatrag u zaštiti transseksualnih i interseksualnih osoba.
 
“Sudska odluka je ponizila bugarske institucije i Bugarsku kao članicu Europske unije, zajednice koja se temelji na zaštiti ljudskih prava. Najviše od svega je ponizila bugarske žene. Ponizila je i sljedeću generaciju bugarske djece koja će nastaviti rasti u zemlji u kojoj se nasilje tolerira,” stoji u izjavi bugarskih neprofitnih organizacija.
 
U međuvremenu je zbog odluke Ustavnog suda Bugarska akademija znanosti stopirala projekt koji je dobio sredstva na natječaju UNESCO-a, a koji se trebao baviti rodnom ravnopravnošću u školama. “Riječ je o vrlo ozbiljnom slučaju cenzure u kojem se akademska sloboda brutalno guši. U vrijeme kada govorimo o ‘znanosti i obrazovanju za pametni rast’, naš projekt predstavljen je kao prijetnja bugarskim školama i djeci,” napisale su autorice spornog projekta u otvorenom pismu. [K.D.]

Povezano