Objavljeno

Smrt mlade Njemice skrenula pozornost na žene koje se bore protiv ISIL-a

Pripadnice Kurdistanske radničke partije

Njemačka državljanka Ivana Hoffman (19) prva je strankinja koja je izgubila život boreći se na strani jedinica Kurdske narodne zaštite (YPG) u Siriji, protiv militanata ISIL-a, prenosi France 24.

Ivana je bila članica marksističko-lenjinističke komunističke partije u Turskoj, a pridružila se YPG-u prije otprilike šest mjeseci.

Prema riječima kurdskih dužnosnika, oko 4000 žena bori se na strani PYD-a (Kurdske stranke demokratske unije), a borkinje čine značajan dio kurdskih snaga koje se protiv militanata ISIL-a bore u Kobaniju, koji je u siječnju uspješno istrgnut iz kontrole džihadista.

Na tu se činjenicu gleda kao i na svojevrstan trijumf nad islamistima, budući da, na područjima koje kontrolira, ISIL na očigled zatire prava žena, koje su uz nužno pokrivanje velom, prisiljene i na seksualno ropstvo.

Nassrin Abdallah, 36-godišnja sirijska Kurdinja, nalazila se na prvim linijama bojišnice sa snagama koje su oslobodile Kobani, ključni grad na sirijsko-turskoj granici. Žene se tamo bore na svim frontama, te čine oko 40%  svih kurdskih boraca/kinja, a kao liderica oružanog krila kurdskog PYD-a, Nassrin je na bojištu vodila i muškarce i žene.

Nassrim ističe i jednu vrlo zanimljivu činjenicu. Naime, čini se da se  militanti ISIL-a boje se boriti protiv žena, jer vjeruju da neće ići u Raj ukoliko ih ubije žena.

Na kraju, treba istaknuti da je PYD povezan s Kurdistanskom radničkom strankom (PKK), koja se nalazi na crnoj listi u Ankari i SAD-u, te se smatra terorističkom organizacijom.

Obje organizacije, i PKK i PYD, provode politiku koja postavlja jednak broj muškaraca i žena na čelo svojih političkih i vojnih struktura. PYD je u kurdskoj zoni u Siriji odredio da žene imaju jednaka prava kao i muškarci, a djevojkama mlađim od 18 godina zabranjena je udaja. Osim toga, zabranjeni su i „zločini iz strasti“, nasilje i diskriminacija nad ženama, kao i poligamija (koja je dozvoljena u Islamu). [A.M.Č.]


Povezano