Objavljeno

Političarka prokurdskog HDP-a Tursku optužila za podršku ISIS-u

„Borba koju vodi turska vlada zapravo nije usmjerena protiv terorističke organizacije Islamska država, već protiv kurdskih snaga“, izjavila je zastupnica u turskom parlamentu Figen Yüksekdag prilikom nedavnih prosvjeda njemačkih Kurda u Kölnu, na kojima je i sama sudjelovala.

Demonstracija je održana kao reakcija na napade Turske na kurdska područja na sjeveru Iraka. Iako Turska negira povezanost s Islamskom državom, Yüksekdag navodi kako postoje jasni dokazi koji upućuju na suprotno.

„Imamo izjave svjedoka i dokumente o isporuci oružja. Osim toga, vlada u Ankari preferira IS kao susjeda Turskoj, budući da postoji strateška i ideološka bliskost između turske vlade i IS-a.“

Yüksekdag se zalaže i za aktiviranje međunarodne zajednice po kurdskom pitanju. „Turskog predsjednika Erdogana i njegov AKP treba pozvati natrag za pregovarački stol, inače bi rat u regiji mogao prerasti u rat na Bliskom istoku“, upozorava političarka.

Smatra kako su izbori održani 07. lipnja potvrdili uspjeh njene stranke i istovremeno označili poraz vladajućih. Štoviše, pozitivna je i u vezi najave novih izbora. „Nama ne preostaje ništa drugo nego da ponovimo taj uspjeh. U Turskoj je tranzicija prema demokraciji vrlo teška, ali mi ćemo se kao neovisna demokratska stranka na mogućim novim izborima držati čvrsto naših ciljeva i pokušati napredovati.“ [D.H.] DeutscheWelle


Povezano