Objavljeno

Skupina aktivista/ica pokrenula prvi LGBT časopis u Alžiru

Od kraja studenog čitateljima je dostupan online časopis El Shad koji incognito uređuje i vodi hrabra skupina alžirskih aktivista/ica, i to u zemlji u kojoj je homoseksualnost kriminalizirana.

Članak 333. i Članak 338. Kaznenog zakonika kriminaliziraju homoseksualnost, a ako je neka gay osoba uhićena zbog određenog prekršaja, zbog seksualne orijentacije dobit će oštriju kaznu.

Pokretači/ce El Shada, što na arapskom znači „abnormalan“ kakvima ih i definira heteroseksualna većina, ističu da razlozi pokretanja časopisa nisu politički, odnosno nisu fokusirani na izmjenu navedenih zakona već nastoje pružiti podršku LGBT osobama i postepeno rušiti stereotipe. 

Svoje djelovanje započeli su s organizacijom Alouen koja je oformljena 2011., no kao i spomenuta organizacija, El Shad službeno ne postoji, jer ih kriminalizacija homoseksualnosti prisiljava da ostanu u sjeni. No, unatoč tome, i činjenici da su od trenutka objave časopisa primili brojne prijetnje smrću i mejlove ispunjene govorom mržnje, ustraju u svom projektu.

Za  razliku od Maroka i Tunisa, u Alžiru koji je najveća afrička zemlja, do izdavanja El Shada nije postojao časopis koji se obraćao sveukupnoj LGBTQ zajednici. Postoji Lexo Fanzine, no on se obraća samo gay čitateljima. El Shad će obrađivati različite teme: od AIDS-a, ljubavi do transseksualnosti. Časopis je neovisan, financira se vlastitim sredstvima te ne ovisi o nekim stranim organizacijama ili LGBT grupacijama.

Prvo izdanje časopisa objavljeno je na francuskom jeziku, no već od sljedećeg izdanja planiraju objavljivati na francuskom i arapskom, a časopis će izlaziti tri puta godišnje. [J.J.] France24


Povezano