Objavljeno

Psihodelične heroine alžirske borbe za nezavisnost

Sudionice alžirskog rata za nezavisnost od francuske vlasti lajtmotiv su serije djela Les femmes D’ Alger mladog američkog umjetnika Asada Faulwella.

Faulwell je inspiriran stvarnim događajima spomenutog rata, koji je trajao od 1954. do 1962. godine, izradio seriju djela s misterioznim ženskim likovima koji su upleteni u podlogu orijentalističkih geometrijskih motiva i neonskih boja psihodeličnog ugođaja.

Autorova inspiracija proizlazi i iz kontroverznog filma The Battle of Algiers talijanskog redatelja Gilla Pontecorva, koji između ostalog prikazuje i tri Alžirke, Djamilu Bouhired, Zohru Drif i Hassibu Ben Bouali regrutirane od strane Alžirske oslobodilačke fronte (FLN) za postavljanje bombi.

Francuske su ih vlasti zatvorile i osudile na smrt giljotinom, ali su krajem rata, kao i većina drugih alžirskih zatvorenika, oslobođene, no po povratku u Alžir saznale su da u novoj alžirskoj vladi nema mjesta za žene. U tom smislu, najpoznatija je svakako Djamila koja se po povratku aktivirala u borbi za žensku emancipaciju.

Autor je svjestan da je u njihovoj borbi često bilo i civilnih žrtava, ali naglašava da su istovremeno bile žrtve francuske vlasti, ali i svojih sunarodnjaka. Zbog toga kaže da su u moralnoj sivoj zoni, što je u slikama pokušao prikazati sivim tonovima.

Želja i cilj Asada Faulwella ovim djelima je postići ponovno prepoznavanje svih neznanih junakinja alžirskog rata, jer „dok su se neke žene, poput Bouhired, nastavile boriti za ženska prava, većina ih je pala u zaborav“, istaknuo je. TheHuffingtonPost

Ostale slike pogledajte ovdje.

Povezano