Objavljeno

Skribonauti organizirali kulturno-aktivistički posjet Kaznionici u Požegi

Prošlog tjedna, u suradnji s udrugama Skribonauti i RODA, K-zona je posjetila Kaznionicu u Požegi, jedinu ustanovu takvog tipa u Hrvatskoj u kojoj kaznu zatvora izvršavaju žene.

Nastavak je to uspješne suradnje započete panelom o stanju prava zatvorenica u hrvatskom kaznenom sustavu na ovogodišnjem Vox Feminae festivalu. Osim Luize Bouharaoue iz Udruge Skribonauti, novinarke Matee Grgurinović, fotografkinje Marine Paulenke i Ivane Zanze iz Udruge RODA, u posjetu Požegi pridružila se i umjetnica Helena Janečić. Ideja posjeta bila je ispitati trenutne potrebe zatvorenica, ali također i donijeti im dašak kulturnog sadržaja uz projekciju filma koji tematizira status žena.

Sudjelovalo je gotovo dvadeset zatvorenica sa zatvorenog, poluotvorenog i otvorenog odjela te Ksenija Ivečnik Blažević, voditeljica odjela tretmana Kaznionice. Većina njih već je prije sudjelovala na nekim radionicama Skribonauta, poput radionice crtanja stripa koju je vodila Janečić ili radionice kreativnog pisanja. Mnoge od prisutnih uključene su i u projekt ma#me kojeg je pokrenula RODA s ciljem osnaživanja zatvorenica za roditeljsku ulogu i uključivanje u tržište rada; a u sklopu kojeg je obavljena publikacija Roditeljstvo iza rešetaka. Također, zatvorenice su već ranije imale priliku upoznati se s Marinom Paulenkom tijekom njenog projekta Drugi dom kada je fotografirala interijer požeške kaznionice.

Zatvorenice su se složile kako su im ponuđene radionice i projekt bili odlično i nesvakidašnje iskustvo te su izrazile želju za većim opsegom sličnih aktivnosti.

Zahvalile su na donaciji knjiga koje su dobile naglašavajući kako vole čitati te dodale kako im se sviđa ideja o pokretanju čitalačkog kluba uz dovođenje domaćih suvremenih autora/ica. Dotakle su se i tema poput marginalizacije i isključivanja pri čemu su naglasile nedostatak programa i interesa za osmišljavanje istih za žene u zatvorskom sustavu, pogotovo one koje nisu majke ili ovisnice.

Nakon diskusije pogledan je film Wonder Woman! Neispričana priča američkih superjunakinja koji je otvorio šesti po redu Vox Feminae festival. „Nismo već dugo imale priliku vidjeti ovakav film“, rečenica je koja je naišla na kolektivno slaganje, s dodatkom: „Bilo bi super da možemo tako češće“.

Aktivnosti Skribonauta nastavljaju se u ponedjeljak, 21.12. u Dvorani Müller Kina Europa u 13h na tribini “Mogućnosti i potencijali umjetničkog rada u zatvorskom sustavu”. 

Ideja tribine je okupiti predstavnike zatvorskog sustava, osoblje kaznionica i zatvora, studente koji su na praksi i pripravništvu u zatvorima i kaznionicama te voditelje umjetnike/umjetnice koji su vodili umjetničke i kulturne programe u zatvorima i kaznionicama diljem Hrvatske s ciljem promišljanja o mogućnostima za buduću suradnju te propitivanja potencijala koji ta suradnja ima u procesu izdržavanja zatvorske kazne, ali i nakon izlaska iz zatvora. Prije tribine prikazat će se dokumentarni filmovi koji su nastali na radionici u Lipovici i čija je montaža nedavno završena. 

Ako se želite uključiti u projekt prikupljanja knjiga za zatvorenike/ce, svoje donacije knjiga možete donijeti svaki utorak i četvrtak od 17 do 20 sati u Infoshop knjižnicu Pippilottu, Pierottijeva 11, Zagreb.

Piše: Mateja Morić

Foto: Iz serije “Drugi dom” Marine Paulenke


Povezano