Objavljeno

Škola i učenici protiv feminističkog društva u školi

Potaknuta seksizmom koji je primijetila u svojoj okolini, Jinan Younis odlučila je pokrenuti feminističko društvo u svojoj školi. Ideja je bila boriti se protiv seksističkog ponašanja; međutim, muški kolege reagirali su neočekivanim valom zlostavljanja.

„Imam 17 godina i feministkinja sam. Vjerujem u rodnu jednakost i svjesna sam koliko smo daleko od ostvarenja te ideje. Identificirati se feministkinjom postalo mi je osobito važno nakon školskog putovanja u Cambridge, gdje je grupa muškaraca počela zviždati i dobacivati seksualne komentare meni i mojim prijateljicama. Pitala sam ih misle li da je prikladno zlostavljati skupinu 17-ogodišnjakinja. Razbjesnili su se, počeli psovati, nazivati me kurvom i bacili su šalicu kave na mene.“

„Za te muškarce mi smo samo noge, grudi i lijepa lica. Uzvraćanje je uništilo njihovu fantaziju, nasilno su reagirali na moj glas.“

Vrativši se sa školskog putovanja, Jinan je počela primjećivali koliko su djevojke u njezinoj školi pogođene rodno obilježenim pritiscima. Mnoge su razvile poremećaje u prehrani, neke su se pod pritiskom kolega upustile u seksualne odnose, a druge su pak u vezi emocionalno zlostavljane. Pokrenula je stoga inicijativu za osnivanje školskog feminističkog društva; međutim, škola prethodno proglašena jednom od najboljih u Velikoj Britaniji, oklijevala je s odobrenjem. Tek nakon jednogodišnje borbe društvo je krenulo s radom.

Jinan je ostala zatečena reakcijom muških kolega. Počeli su ju zlostavljati preko Twittera, nazivajući je ‘feminističkom kurvom’, optužujući da drugim djevojkama govori gluposti te upućujući joj rasističke komentare. Što su više djevojke izražavale mišljenja o rodnim pitanjima, to je zajedljivije bilo zlostavljanje muških kolega. Svaki pokušaj pokretanja ozbiljne debate dočekan je s komentarima poput ‘feminizam i silovanje su smiješno zamorni’. Jinan stoga smatra da mladići njezine dobi u suštini ne poštuju žene.

Tenzije su porasle kada je feminističko društvo odlučilo sudjelovati u projektu Who Needs Feminism. Djevojke su fotografirane kako u rukama drže bijelu ploču na kojoj je piše zašto je feminizam važan za njih, a objavljivanje fotografija na internetu izazvalo je poplavu ponižavajućih i eksplicitnih seksualnih komentara. „Rečeno nam je da su naše ‘militantne vagine suhe kao Sahara’, detalji seksualnog života objavljeni su uz fotografije nekih djevojaka, dok su druge dobivale prijeteće poruke“, kaže Jinan.

Škola nije poduzela nikakve mjere kako bi spriječila takvo ponašanje mladića, dapače, inzistiralo se da feminističko društvo ukloni objavljene fotografije. Jinan smatra da je ponašanje škole kao institucije koje mlade djevojke treba pripremiti za život i poticati ih da se razviju u snažne i samouvjerene žene, u ovom slučaju zabrinjavajuće. I stoga zaključuje: „Ako ste mislili da je borba za žensku jednakost gotova, žao mi je što vas moram obavijestiti da nova runda tek počinje“.

Predstavnici Jinanine škole demantirali su ove izjave govoreći da su podupirali i pomagali osnivanje feminističkog društva, te obvezujući se poduzeti mjere kako bi osigurali sigurnost učenika online. [Ž.V.] The Guardian


Povezano